open-navfaktor-logo
search
Poljoprivrednici u FBiH
Dobar potez Vlade FBiH sa dizel gorivom, ali šta čeka Federalna direkcija za robne rezerve?
Poljoprivrednici u Federaciji čekaju da Federalna direkcija za robne rezerve krene sa podjelom dizel goriva koju je odobrila Vlada Federacije BiH još 24. marta ove godine. Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kazao nam je da se gorivo mora podijeliti do kraja aprila.
04.04.2022. u 19:51
get url
text

Federalna vlada je kao hitnu intervenciju izazvanu rastom cijena energenata odobrila da se trajno da na korištenje bez naknade dizel gorivo u količini od 1.400.000 litara poljoprivrednim proizvođačima iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi.

"Niko nema pojma" 

Podršku mogu dobiti poljoprivredni proizvođači koji su 2021. ostvarili podršku po hektaru obradive površine na federalnom ili kantonalnom nivou i koji su ažurirali podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata u 2022. godini i prijavu proizvodnje u 2022. godini.

Maksimalan iznos podrške ne može biti veći od ostvarene podrške za broj hekatara obrađene površine u 2021. godini.

- Niko pojma nema kada će početi podjela. Imamo informacije da taj direktor Federalne direkcije za robne rezerve (Tončo Bavrka) dogovara kako će to distribuirati, ali nema još ništa. Ovo je moglo puno prije da bude jer nije u vezi s budžetom. Ne znam šta čeka, da prođe sjetva pa da ga dijeli - govori nam Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH i dodaje:

- Imam informaciju da je Direkcija tražila spiskove poljoprivrednika od kantona, proizvođača koji su prošle godine sijali, a ove godine ažurirali podatke da će i ove godine raditi. Što se tiče podjele goriva, na deset duluma ide 50 litara, a ako ima pet duluma, onda poljoprivredni proizvođač dobija 25 litara.

Ne znam hoće li podjela ići na adrese ili po pumpama, evo čekamo. Moram kazati da je ovaj potez Vlade FBiH i Federalnog ministarstva poljoprivrede odličan, ali je učinak Federalne direkcije za robne rezerve katastrofralan jer nemaju
pojma kako da rade, a odavno je odluka donesena na Vladi FBiH.

"Mora se završiti u aprilu" 

Kontaktirali smo i federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića.

- Direkcija je zadužena za distribuciju plavog dizela poljoprivrednicima. To se mora završiti u ovom mjesecu, aprilu - kazao nam je Dedić.

Direktor Federalne direkcije za robne rezerve FBiH Tončo Bavrka nam nije odgovorio kada počinje podjela dizel goriva poljoprivrednicima te na koji način će se distribuirati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.