open-navfaktor-logo
search
Pusta obećanja
Do kada će Dom zdravlja u Bihaću čekati na izgradnju novog objekta
Zgrada Doma zdravlja u Bihaću, u Bosni i Hercegovini, pretrpjela je velika oštećenja uslijed zemljotresa u decembru 2020. godine čiji je epicentar bio u Petrinji, u Hrvatskoj. Objektu koji je star više od 40 godina nanesena je tada ogromna šteta. Procijenjeno je kako je rekonstrukcija nemoguća, a gradnja novog samo - obećanje.
31.10.2023. u 14:01
get url
text
Dom zdravlja Bihać
Dom zdravlja Bihać

Danas skoro da nema ulaza u zgradu na kojem ne stoji natpis da se krećete na vlastitu odgovornost. Na pojedinima odjelima zidovi su pričvršćeni gredama koje bi ih spriječile od urušavanja uslijed ponovnog potresa.

Foto: AA

Kako je raditi u takvim uvjetima najbolje znaju uposlenici ove zdravstvene ustanove u kojoj je rad, zbog opasnosti, od pet spratova sveden na samo dva.

- Od 2020. godine do danas stanje se nije promijenilo. Možda je čak i gore. Nismo ugroženi samo mi koji tu radimo, već i pacijenti, može se u svakom momentu desiti da se odlomi neka ploča ili bilo šta drugo što bi moglo ugroziti sigurnost. Mnogi političari su zadnjih godina samo pravili krugove oko zgrade, slikali se, obećavali brzu sanaciju i izgradnju novog objekta. Od tada gotovo ništa nije urađeno - kaže Meris Jušić, predsjednik Vijeća uposlenika Doma zdravlja Bihać.

Uposlenici uvjete u pojedinim službama uspoređuju i sa ratnim. Ne iznenađuje ih što mnogi ljekari i tehničari, posebno oni mlađi, masovno idu "trbuhom za kruhom" u zapadne zemlje.

- Kako motivisati mladog čovjeka da ostane ovdje? Gotovo nikako. I da krene izgradnja novog objekta, to će trajati barem četiri-pet godina, što znači da ćemo još zadugo raditi u ovakvim uvjetima. Ako već dolazimo na vlastitu odgovornost i izlažemo svoje živote, tražili smo od nadležnih barem da nas razumiju i da nam zbog uslova rada platu povećaju za 5 odsto. Uzalud - žali se Ekrem Tutić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika Doma zdravlja Bihać.

Foto: AA

Izgradnju novog objekta već pune dvije godine koče neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Resorni ministar u Vladi Unsko-sanskog kantona Muris Halkić nada se kako je rješenje ovog problema na pomolu i da bi, ukoliko sve bude išlo po planu, građevinski radovi mogli započeti u proljeće naredne godine.

- Više puta sam obilazio Dom zdravlja, razgovarao s uposlenima i potpuno shvatam sve ono o čemu govore. Uslovi su jako loši. Gradnja novog objekta bi vjerovatno već započela da se u međuvremenu nisu pojavili problemi koji su usporili cijelu priču. Radi se o tome da je grupa povjerilaca, koji tvrde da su ranije imali ulaganja u objekat Doma zdravlja, podnijela tužbu sudu tražeći da im se to nadoknadi. U dogovoru s njima angažovali smo vještaka koji je procijenio njihova ulaganja koja je Vlada Unsko-sanskog kantona voljna da isplati iz budžeta kako bismo krenuli dalje - istakao je Halkić.

Nova zgrada će se inače graditi na zemljištu u neposrednoj blizini oštećene i planirano je da se prostire na površini od oko 6.000 kvadratnih metara. Za potrebe izgradnje na računu od ranije stoji šest miliona konvertibilnih maraka koje su osigurali vlade Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona, a zbog inflacije, predviđa se da će u konačnici biti potrebno najmanje još toliko. Bez obzira na sadašnje uvjete, 259 uposlenih poručuje kako i dalje svoj posao rade predano i profesionalno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.