open-navfaktor-logo
search
Sutra odluka o smjenama
Direktor RMU Banovići pisao Nikšiću i Lakiću: Ishitrenim postupcima ste destabilizirali kompaniju
Elvir Salihović, direktor Rudnika mrkog uglja Banovići, uputio je dopis premijeru FBiH Nerminu Nikšiću i ministru energije, rudarstva i industrije FBiH Vedranu Lakiću u kojem ih je upozorio da su "ishitrenim i nedorečenim postupcima destabilizirali i dodatno opteretili operativno funkcionisanje RMU Banovići koji je za Vašu informaciju u potpunosti tržišno orijentisan i od koga zavisi egzistencija 2.700 porodica kao i stabilnost elektroenergetskog sektora BiH".
22.06.2023. u 19:45
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH daje RMU Banovići pod Kukićevu kontrolu: Politička korupcija, slijedi krivična prijava za Nikšića

Salihović je u izjavi za Faktor kazao da se ovi postupci o kojima govori odnose na najavu smjena. 

- Nakon što je Vlada FBiH imenovana, izašao je u javnost da će iz političkih razloga smijeniti uprave i nadzorne odbore koji nisu pod njihovim političkim patronatom. To se osjetilo u radu rudnika. Ovo je živo tijelo. Jedna pogrešna informacija, dezinformacija, bilo šta, može narušiti radni ambijent. I ta se izjava i osjetila na radnom ambijentu. Radnici su ušli u apatiju, čekaju neku promjenu. Jednostavno mi kao uprava smo izgubili moć upravljanja i rukovođenja. Posljednjih mjesec i po imamo zabrinjavajuće rezultate - rekao je Salihović. 

Dodao je da je ta agonija produbljena nakon što je Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru za smjenu uprave i imenovanje vršilaca dužnosti, gdje je prvobitno učinjena jedna nezakonitost. 

- Data je prethodna saglasnost za razrješenje pet članova Uprave, a data su tri nova imena, dok kvorum za odlučivanje Uprave čine četiri člana. I to traje 15 dana. Nadzorni odbor nije mogao postupiti po tom jer nije po zakonu. Također, kao razlog se navodi, parafraziram, gubljenje povjerenja dioničara. Kada su to utvrdili, na osnovu čega? To se određuje na sjednici Skupštine, a ona tek treba biti - dodao je Salihović. 

Istakao je da se ne radi o pozicijama i da će direktori odlaziti i dolaziti, već se radi o tome da su uzdrmali poslovanje. 

Prema informacijama, Nadzorni odbor sutra treba donijeti odluku o smjeni i imenovanju vršilaca dužnosti nakon što je Vlada FBiH naknadno, protekle sedmnice, dostavila prethodnu saglasnost za imenovanje još dva člana uprave. 

U dopisu kojeg je Salihović uputio Nikšiću i Lakiću, između ostalog, je navedeno da su svojim postupcima "unijeli nemir među rudare od čijeg htijenja i motiviranosti u potpunosti zavise rezultati proizvodnje".

- Već dvije godine poslujemo na granici opstojnosti što zbog požara u Jami Omazići, što zbog krize uzrokovane ukrajinskim ratom, a što i zbog specifičnosti aktuelnog političkog trenutka. Do sada smo uspješno prevazišli sve te prepreke, amortizirali sve prijetnje i uspjeli očuvati kompaniju - dodaje se. 

Istaknuto je da su "posljednjim postupcima Vas i Vlade FBiH sve ono što smo radili u proteklom periodu ste doveli u pitanje, destabilizacijom odnosa unutar našeg Društva".

- Napominjemo, da je naše Društvo samostalno, da funkcionišemo bez ičije pomoći i osiguravamo opstojnost u specifičnoj djelatnosti gdje je osnov uspjeha posvećenost radu rudara koji, Vašim odlukama, su ušli u zonu neizvjesnosti. Svaki dan rada i svaka iskopana tona za nas predstavlja opstanak a kontinuitet pada proizvodnje od Vašeg imenovanja a posebno nakon Vaših odluka je evidentan i alarmirajući za sve nas...

Molimo Vas da u narednom periodu promijenite svoj način djelovanja te da promptno reagirate i jasno se opredijelite koje su to politike koje Vlada želi provoditi - naveo je Salihović u dopisu, te naglasio da ono što je svako iole ozbiljan na toj funkciji trebao učiniti jeste da se upozna sa stanjem u kompaniji i na izvoru informacija osjeti težinu svih onih sedam kora "koje smo do sada zajedno sa našim rudarima osigurali". 

Dopis direktora RMU Banovići

Dopis direktora RMU Banovići

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.