open-navfaktor-logo
search
Evakuacija
Dio bh. državljana izašao iz Gaze
Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini saopćila je da je, prema njima dostupnim informacijama, dio bh. državljana iz Gaze uspješno prešao granicu u Rafahu i nalaze se na sigurnom.
15.11.2023. u 15:05
get url
text

Iz Palestinske zajednice u BiH zahvalili su Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću,  pomoćniku ministra Frani Planiniću - šef Kriznog tima za evakuaciju, ambasadorima Bosne i Hercegovine u Kairu i Kataru, Sabitu Subašiću i Semiru Haliloviću, te svim drugim institucijama i pojedincima koji doprinose evakuaciji bh. državljana i njihovih porodica iz pojasa Gaze.

- Još uvijek, jedan dio osoba nije evakuiran iz Gaze, jer nisu mogli da sigurno dođu do graničnog prijelaza usljed opasnosti po njihov život. Apelujemo na sve institucije da nastave ulagati napore da se i oni što je moguće prije evakuiraju na sigurnu teritoriju - navreli su u saopćenju.

Zbog brutalne izraelske agresije i genocida u pojasu Gaze, kako dodaju, civili su prinuđeni napustiti teritoriju spašavajući vlastite živote i od institucija Bosne i Hercegovine očekujemo zaštite svoje državljane i njihove porodice i da nastave ulagati maksimalne napore u evakuaciji.

- Zahvalni smo što je barem dio uspješno evakuiran. Palestinski narod nastavlja svoju borbu za miru i slobodu uz podršku sve većeg broja država i ljudi širom svijeta. Posebno se zahvaljujemo ambasadoru države Katar u BiH Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyahu i hvala svima koji su doprinijeli procesu evakuacije i zaštite od napada izraelske okupacione vojske - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.