open-navfaktor-logo
search
Pisma ne rješavaju problem
Digle ruku za imenovanje Košarca, pa se "zabrinule" za nasilje nad ženama: Krokodilske suze državnih zastupnica
Državne parlamentarke Sabina Ćudić, Mia Karamehić-Abazović, Aida Baručija, Rejhana Dervišević, Darijana Filipović, Elvisa Hodžić, Ljubica Miljanović, Mira Pekić, Sanja Vulić i Ermina Salkičević-Dizdarević jučer su u javnost izašle sa zajedničkim pismom u kojem su izrazile "šok zbog odluke Općinskog suda u Ljubuškom od 23. septembra kojom je odbijen pritvor u slučaju porodičnog nasilja".
28.09.2023. u 15:16
get url
text

Sud je donio Odluku kojom se oslobađa pritvora osumnjičeni Denis Buntić za zlostavljanje supruge Klare. U istom pismu, državne parlamentarke, samo u jednoj rečenici pominju slučaj iz Gradačca, gdje je, podjetimo, monstrum Nermin Sulejmanović maltretirao, uživo na Instagramu prenosio, a onda ubio Nizamu Hećimović pred njihovim maloljetnim djetetom. Parlamentarke su istakle da bi "stroža praksa određivanja pritvora počiniteljima porodičnog nasilja mogla spasiti živote". Nažalost, u njihovoj "šok reakciji" nije bilo mjesta za Aidu Dendić iz Zavidovića koju je prije nekoliko dana na radnom mjestu ubio Mersud Halilović…

No koliko zapravo pisma kojim se "izražava šok", koliko galama na društvenim mrežama, pa i okupljanja na protestima mogu doprinijeti da se zaustavi nasilje, i da se ne ponovi više niti jedna Nizama, Aida… Zašto nisu parlamentarke u Parlamentarnoj skupštini BiH poduzele konkretne korake, odnosno radile svoj posao da se nasilju stane u kraj, pa da u otvorenom pismu, uz izražavanje šoka, navedu i šta su konkretno napravile? Skoro sve su članice vladajućih stranaka, one čine najviše zakonodavno tijelo u državi, a i zakone treba izmijeniti. 

Ovako, odaje se utisak da je cilj pisma bio lična promocija, odnosno populizam, kako bi javnost dobila sliku da su parlamentarke "heroine". Između ostalog, zašto bi, i mogu li građani ove zemlje vjerovati pojedinim zastupnicama u njihove "čiste" namjere, kada su podržale izbor za ministra Stašu Košarca, kojeg je upravo bivša supruga javno označila kao nasilnika u porodici?

Gotovo sve parlamentarke sa spiska "zabrinutih" podigle su ruku da se Staši Košarcu da mandat u Vijeću ministara! 

One smatraju, a u vezi sa slučajem Denisa Buntića, "da ovakvim djelovanjem sudova šalje se poruka, ne samo Klari Buntić, nego i svim ženama u Bosni i Hercegovini da se ne mogu osjećati sigurno u BiH, niti očekivati pravnu zaštitu u slučaju nasilja u porodici, pokušaja ubistva ili drugih krivičnih djela". Kakvu su poruku ženama u BiH "zabrinute" zastupnice poslale glasanjem za Košarca? Svojevremeno je i bivša zastupnica Aleksandra Pandurović javno optužila Košarca da ju je udario.

Sanja Stanković, Košarčeva bivša supruga, lično je u Parlamentu BiH svjedočila o nasilju u porodici. 

VEZANI TEKST - Bivša supruga Staše Košarca pisala Parlamentu BiH: Ko je Sanji Vulić dao pravo da omalovažava moju traumu?

Da stvar bude zanimljivija, jedna od "zabrinutih" zastupnica je i Sanja Vulić, Košarčeva stranačka kolegica iz SNSD-a. Upravo je protiv nje Košarčeva bivša supruga podnijela nedavno prijavu. Stanković je poslala pismo Zastupničkom domu BiH u kojem traži sankcije protiv zastupnice Sanje Vulić. Ona, Vulić, je tokom sjednice Zastupničkog doma branila Košarca a u vezi s navodima o nasilju u porodici. 

Razgovarali smo sa stručnjacima na ovu temu. 

- Bosanci i Hercegovci su itekako svjesni ozbiljnosti aktualne pojave nasilja nad ženama i s pravom sumnjaju u dobronamjernost brojnih objava koje čitaju. Ova vrsta kritičke kompetencije čak ukazuje na povišen stepen medijske pismenosti kod naših ljudi. Jer je nemoguće pošteno, sveobuhvatno i kvalitetno objasniti i razriješti sve komplikovane aspekte nasilja nad ženama putem jednog ili dva statusa na Facebooku ili X-u!

Znate šta bih ja uradio? Kada bi, kao osoba koja to može, zaista želio da smanjim i obuzdam ovu odvratnu pojavu koja nas pogađa? Predložio bih kvalitetan set mjera (zakona/propisa/strategija… itd) u analognom, stvarnom životu, javnoj sferi; i onda to objavio u digitalnoj - virtualnoj sferi. Ali za ovo je potreban istinski težak rad, puno promišljanja, planiranja i akcija političkih subjekata i njihovih saradnika za politički marketing; pa je onda, iz ove naše bosanskoherceovačke vizure daleko prihvatljivije ići lakšim, bezbolnijim putem. Objavom putem društvenih mreža koja u stvarnosti ne mijenja ništa, osim što sekira raju – pojasnio je Mustafa Alendar, univerzitetski profesor na disciplinama teorije medija, digitalnog marketinga i savremene reklame.

S obzirom na to da nam vladajuće elite komuniciraju najradije putem društvenih mreža, Alendar upozorava da "društvena mreža nije svemoguća a nije čak ni moguća kod brojnih tema".

- Kada spomenemo "društvenu mrežu", trebamo znati da se ustvari radi o mediju, web-mediju; kojeg je iznjedrio naš današnji vlasnik slobodnog vremena gospodin internet. Kao medij, društvena mreža ima svoja ograničenja. I to se zaboravlja. Pa se želi neka kompleksna pojava koja pokreće opću socijalnu senzibilnost razriješti u potpunosti putem društvenog medija. To je, kao da preko radija puštate film, ili kanal Nacionalne Geografije. Ili preko novina slušate radio. Nemoguće. U najmanju ruku nije dobro – kaže Alender.

Način komuniciranja u kojoj političari izražavaju šok umjesto da nude rješenja, ili barem pričaju o koracima koje su poduzeli da bi se došlo do njih, te koliko takvo zamajavanje javnosti čini štetu građanima, pojasnio je psiholog Marko Romić.

- Kada su u pitanju osobe koje imaju javne funkcije trebale bi imati značajnu ulogu u kreiranju sveukupnog ambijenta za život u našoj zemlji. Nekako prečesto sve završi samo nekom galamom po društvenim mrežama i na eventualnim rijetkim javnim skupovima, a tamo gdje  bi oni trebali biti učinkoviti, u svojim parlamentima, u skupštinama, tamo već izostaje akcija. Tamo već vidno nedostaje aktivnost koja bi bila usmjerena na promjenu postojećeg katastrofalnog stanja. I eto mi to vidimo tako što u posljednjih, mogu komotno reći 30 godina, stalno čujemo nekakvu galamu, a stalno tonemo, sve dublje i dublje.

VEZANI TEKST - Gratz predlaže: Femicid kao krivično djelo, da se uvede doživotna kazna zatvora, ko ne može platiti umjesto odlaska u zatvor...

Svake godine mi smo u sve goroj situaciji. Utiče to itekako na psihu građana, raste nivo stresa, jedan broj njih se brani tako što uzima tablete ili ide na neke terapije, a ovi koji mogu bježe. Slikovito rečeno mi smo kao jedan brod koji tone i sada ko može, ko zna plivati, vidi neku obalu, bježi i spašava se. Naši političari više se trude da budu zvijezde društvenih mreža nego da budu aktivni u onome za šta ih građani plaćaju – pojasnio je Romić.

Koliko je poznato, barem javnosti, jedini koji je nakon femicida u Gradačcu načinio konkretne korake, bio je opozicioni zastupnik Dennis Gratz iz DF-a. On je ponudio rješenja u vidu izmjena postojećih zakonskih propisa. 

Nakon protesta, poplave saopćenja i objava na društvenim mrežama, većina je zašutjela. Ili pak kao grupa zastupnica, umjesto da u Parlamentu i svojim strankama traže konkretna rješenja, pišu pisma i izražavaju tobožnju zabrinutost. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.