open-navfaktor-logo
search
Ispovijest
Delilah Barawy sa tri godine napustila je ratom zahvaćenu BiH, vratila se 30 godina poslije iz Gaze, gdje Izrael čini genocid
Sarajka Delilah Barawy (35) zbrinuta je zajedno sa porodicom u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, nakon što su napustili Gazu u kojoj Izrael čini genocid. 
23.11.2023. u 21:14
get url
text

U Gazi je predavala engleski jezik, a kako je ispričala za Faktor, rođena je u Sarajevu, koje je, zbog okupacije početkom 90-ih, morala napustiti kada je imala tri godine. Tada je sa majkom otišla za Palestinu, gdje je osnovala i vlastitu porodicu. Rat u Gazi, okupacija Palestine, domovine njenog supruga i djece, sve ih je vratila u njenu domovinu BiH, 30 godina poslije. 

- Imam dva sina i dvije kćerke. Posljednji mjesec u Palestini bilo je grozno. Morali smo napustiti stan, u školi gdje smo boravili imali smo samo dušeke. Ne možeš zamisliti koliko je bilo grozno. Cijela naša porodica bila je smještena u jako malom prostoru. Kada me je brat nazvao i rekao da ambasada hoće da pomogne, da ima šanse da izađemo, bila sam puno sretna. Ali onda me je obavijestio da moje ime postoji na spisku, ali ne i ime moje kćerke. Ali, elhamdulilah, i to su riješili, sada smo svi tu - ispričala je Barawy.

U Gazi nisu imali vode, hljeba, struje, interneta...

- Hodala sam, ne možeš zamisliti koliko daleko, samo da donesem vodu. Sedam sati sam čekala da uzmem hljeb za nas 15. Svaka bomba, ja sam bila na pijaci, svaki put kada se dogodi nešto ružno. Djeca su plakala, govorila mama ne možeš ići. Ali morala sam, moraš tražiti vodu, hljeb. Imali smo pare, ali nije bilo stvari. Nema ni makarona, ni riže, ni ulja, ni hljeba, ni vode. Ništa. Nema interneta, nema struje, uopće nismo vidjeli šta se dešava u bolnici Al-Shifa. Kada smo došli u Kairo, tek tada smo vidjeli. Plakali smo tri dana. Nisam znala da su toliko ubili djece, naših ljudi, Palestinaca - ispričala je Barawy. 

U Gazi su joj ostali svekar i sestre njenog supruga sa kojim svako deset dana uspiju stupiti u kontakt.

- Svakih deset dana kada ima interneta. Svakih deset dana ufati jedan put. Poruke ne dolaze. Nema struje. Prvi dan rata su zatvorili vodu i struju - ističe. 

S obzirom na to da Izrael tvrdi da Hamas civile koristi kao živi štit, pitali smo je da li su ona i njena porodica bili štit Hamasu?

- Ne, niko nas nije držao kao štit. Moj muž je radio u Izraelu. Moj je tata radio. Mi nemamo ništa sa Hamasom, nikakav odnos - odgovorila je. 

Osvrnula se i na gostoprimstvo s kojim su dočekani u Bosni i Hercegovini.

- Puno je dobrog naroda ovdje. Hvala svima koji su nam pomogli. Narod puno pomaže. Donijeli su i hranu i odjeću. Hvala puno. Hvala Bogu. Ambasada će napraviti pasoš za mene i moju djecu. I u Kairu su nam pomogli. Svi su dobri prema nama. Uvijek pitaju treba li nam nešto. Ne treba ništa, hvala Bogu - zaključila je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.