open-navfaktor-logo
search
Skraćeni postupak
Delegati Doma naroda PFBiH sutra o setu energetskih zakona i izmjenama zakona o trezoru
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebali bi na sjednici u ponedjeljak, 31. jula, po skraćenom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trezoru u FBiH.
30.07.2023. u 10:47
get url
text
Dom naroda Parlamenta FBiH
Dom naroda Parlamenta FBiH

Taj prijedlog zakona, čiji je predlagač Vlada FBiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je na svojoj sjednici 25. jula. Razlozi za donošenje izmjene i dopune Zakona o trezoru u FBiH jesu usklađeni sa Zakonom o budžetima u FBiH i Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

Predviđeno je i razmatranje prijedloga rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, međutim postoji mogućnost da ova tačka bude skinuta s dnevnog reda s obzirom na to da je Vlada FBiH na sjednici Zastupničkog doma 25. jula povukla radi dorade. 

Delegati bi se trebali izjasniti i Prijedlog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH koji je 25. jula usvojio Zastupnički dom PFBiH. Radi o jednom od najvažnijih zakona koji, kako je tada obrazloženo, treba nakon 28 godina vratiti ponos i dostojanstvo civilnim žrtvama rata.

Predviđeno je i razmatranje Dokumenta okvirnog budžeta FBiH za razdoblje 2024. – 2026. godina, te set energetskih zakona koje je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio na sjednici 6. jula.

Riječ je o Prijedlogu zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, Prijedlogu zakona o električnoj energiji u FBiH i Prijedlogu zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.