open-navfaktor-logo
search
Jučer uhapšeni
Debevec i Mehmedagić predati Tužilaštvu BiH
Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec i nekadašnji direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić, koji su jučer uhapšeni, dovedeni su danas u prostorije Tužilaštva BiH u Sarajevu.  
19.12.2023. u 15:18
get url
text

VEZANI TEKST - Kajganić o Debevcu i Mehmedagiću: Osumnjičeni da su prisluškivali sudije i uposlene u Tužilaštvu, nema dokaza za političare

Oni su jučer uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH. Danas je na press konferenciji glavni tužilac BiH Milanko Kajganić kazao da su uhapšeni zbog sumnje da su prisluškivali sudije i uposlene u Tužilaštvu.

- Osumnjičeni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i Osman Mehmedagić lišeni su slobode po naredbi postupajućeg tužioca isključivo zbog činjenice da su postojali pritvorski razlozi za lišenje slobode, da bi Tužilaštvo moglo nesmetano da prikuplja dokaze u navedenom predmetu.

Prikupljeni su dokazi da su oni počinili krivična djela iz Krivičnog zakona BiH, zloupotreba službenog položaja na način što su nezakoniti prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom provođenja određenih istražnih radnji u predmetima Tužilaštva i Suda BiH u period 2020. godine - kazao je danas Kajganić.

On je, dodao, kako očekuje da će Tužilaštvo BiH zatražiti jednomjesečni pritvor za uhapšene. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.