open-navfaktor-logo
search
Federalna ministrica
Đapo pojasnila koje su koristi od novog zakona o boravišnim taksama
Novi zakon o boravišnim taksama koji je proslijeđen u parlamentarnu proceduru, prema riječima Edite Đapo, federalne ministrice okoliša i turizma, doprinijet će svrsishodnijem trošenju novca prikupljenog naplatom boravišne takse. Dodaje kako će inspekcijski nadzor obavljati federalna i kantonalna inspekcija.
23.07.2022. u 17:53
get url
text

Boravišna taksa iznosi dvije KM 

- Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao obrađivač zakona, stanovišta je da će ovo zakonsko rješenje u značajnijoj mjeri doprinijeti boljoj učinkovitosti sistema i boljoj koordinaciji i svrsishodnijem trošenju sredstava prikupljenih naplatom boravišne takse. Imajući u vidu da je zakonom, a ne uredbom regulisana boravišna taksa i u drugom bh entitetu, ispoštovana je i obaveza usklađivanja entitetskih propisa unutar BiH - navodi Đapo.

Dodaje kako se predloženim zakonskim rješenjem jača fiskalna disciplina.

- Predviđa se povezivanje registriranja poreznih obaveza s izmirenim i neizmirenim obavezama po osnovu uplaćivanja boravišne takse. Inspekcijski nadzor, tj. kontrole naplate, uplate i obračuna boravišne takse obavljat će Federalna uprava za inspekcijske poslove putem federalno-tržno, turističko-ugostiteljske inspekcije, kantonalna uprava za inspekcijske poslove putem kantonalno-tržno, turističko-ugostiteljskih inspektora - kaže Đapo.

Prema važećim kantonalnim propisima visina boravišne takse iznosi 2,00 KM, a uplaćuje se na račun turističkih zajednica kantona.

Prijedlogom zakona predviđeni su i izuzeci od plaćanja boravišne takse ili njenog plaćanja u umanjenom iznosu.

- Prema Prijedlogu zakona boravišnu taksu ne plaćaju djeca do 12 godina starosti, osobe upućene na banjsko i klimatsko liječenje, odnosno, specijaliziranu rehabilitaciju od nadležne ljekarske komisije. Ne plaćaju boravišnu taksu osobe sa invaliditetom od najmanje 70 posto, vojni invalidi od prve do pete kategorije, odnosno, civilni invalidi rata od prve do pete kategorije, kao i jedan pratilac tih osoba, djeca i omladina sa smetnjama u razvoju koja su potpuno ili djelimično zavisna od pomoći i njege druge osobe...

Boravišnu taksu umanjenu za 50 posto plaćaju osobe od 13 do 18 godina starosti, osobe koje neprekidno borave u objektu za smještaj duže od 30 dana i osobe koje se bave naučno-istraživačkim radom koji doprinosi turističkom razvoju - objašnjava Đapo.

U zakonu stoji da po okončanju postupka proglašavanja turističkih mjesta u skladu sa propisima iz oblasti turizma, visina boravišne taksije utvrđuje se u zavisnosti od razvrstavanja jedinice lokalne samouprave kao turističkog mjesta. Na osnovu toga visina boravišne takse kod ugostitelja koji pruža usluge smještaja u turističkom mjestu, utvrđuje se u rasponu od 2,5 KM do tri KM po svakom ostvarenom noćenju.

"Boravišna taksa je prihod FBiH"

Po predloženom zakonu novac prikupljen po osnovu boravišne takse raspoređuje se tako što 80 posto pripada budžetu jedinice lokalne samouprave, 10 posto budžetu kantona i 10 posto budžetu FBiH.

Upitali smo Đapo koliko će dobiti turističke zajednice.

- Boravišna taksa je prihod FBiH, kantona i jedinica lokalne samouprave koja se raspoređuje Turističkoj zajednici FBiH, kantonalnim i općinskim, novac se uplaćuje na račun javnih prihoda FBiH. Sredstva prikupljena po osnovu boravišne takse isključivo će se koristiti za realizaciju programskih aktivnosti na promociji i unapređenju turizma - kazala nam je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.