open-navfaktor-logo
search
Nedoumice
Da li nezaposleni borci mogu primati penziju i još predati zahtjev za egzistencijalnu novčanu naknadu?
Zahvaljujući Zakonu o pravima demobilisanih boraca koji je usvojen prošle godine, sa federalnog nivoa mjesečno prima novčanu egzistencijalnu naknadu više od 14.000 demobilisanih boraca starijih od 57 godina a koji su bez primanja, ili čija primanja ne prelaze 174 KM. Po ugledu na Federalno ministarstvo za boračka pitanja i kantonalna resorna ministarstva su počela zbrinjavati sa egzistencijalnom naknadom borce mlađe od 57 godina.
13.06.2020. u 20:39
get url
text
Protesti boraca
Protesti boraca

Tako je nedavno u Sarajevskom kantonu omogućena predaja dokumentacije za dobijanje novčane naknade, a koja je mnoge zbunila. Naime, borci koji su na zavodima za zapošljavanje se pitaju zašto moraju priložiti potvrdu iz Zavoda PIO da ne primaju penziju!?

Puno je papira 

- Papirologija koja se traži je zaista obimna. Između ostalog, traži se potvrda o kretanju koja se vadi u policiji i na koju se čeka sedam dana. Čeka se i na potvrdu iz Centra za socijalni rad. Logično je da mi treba i potvrda da sam bio demobilisani borac, da sam nezaposlen, ali otkud to da traže potvrdu iz Zavoda PIO da nemam penziju ili da imam penziju koja ne prelazi 174,03 KM? Kako mogu biti na birou i imati penziju? To mi nikako nije jasno. I toliko papira treba da bih primao mjesečno nekih 180 KM - govori nam jedan od demobilisanih boraca iz Sarajevskog kantona.

Federalnog ministra za boračka pitanja Salku Bukvarevića smo upitali da li nezaposleni demobilisani borci mogu primati penziju.

- Pa može ako je radio negdje vani, u drugim državama. Može se dogoditi da ima djelimičnu penziju iz tih država, a može ovdje biti na birou. Imamo i takvih situacija. Ovi u Sarajevskom kantonu, kada je riječ o egzistencijalnoj novčanoj naknadi, su uvažili sve kao na federalnom nivou. Dakle, mi smo se generalno dogovorili da svi borci koji imaju manje od 174 KM mjesečno prihoda, mogu aplicirati za egzistencijalnu novčanu naknadu, a to je 50 posto minimalne penzije za prošlu godinu - govori nam Bukvarević i dodaje:

- To je prihvatio i Sarajevski kanton, a u ovim slučajevima imamo tih nekih da tako kažem djelimičnih penzija, ili penzija iz drugih država za vrijeme koje su proveli i radili, a ovdje nisu ostvarili bosansku penziju. Zato i traži da se donese potvrda od PIO-a.

Bukvarević se osvrnuo na rad drugih kantona kada je riječ o egzistencijalnoj novčanoj naknadi za demobilisane borce mlađe od 57 godina.

Preko kantona će biti obuhvaćeno oko 15.000 boraca 

- Član 20. kaže da će kantoni svojim odlukama odrediti prava i kriterije. Mi ne možemo kantonima to narediti. Ja sam sazvao sastanak i zamolio sve kantonalne ministre da imamo isti pristup. Jedan od bitnih zahtjeva boraca, da se promijeni Zakon o raspodjeli prihoda nije prihvaćen do sada. Mi očekujemo i razumijemo kantone koji su zahtjevali da se promijeni ovaj zakon. Moramo razumjeti finansijski položaj kantona i broj boraca. Tuzlanski kanton će imati najviše demobilisanih boraca sa zavoda za zapošljavanje i bit će najviše opterećeni finansijski - govori Bukvarević.

Dodaje da je preko Federacije 15.633 korisnika ostvarilo pravo na egzistencijalnu naknadu, i od tog broja da ih je iz raznih razloga 987 izašlo iz prava.

- Naknade za maj je primilo oko 14.600 boraca. Nastavljamo sa ovim. Mjesečno na federalni nivo ulazi oko 300 novih korisnika, tako da ćemo to pratiti. Što se tiče kantona, u dosadašnjih pet, koji su usvojili zakone ili uredbe, bit će obuhvaćeno najmanje još 15.000 demobilisanih boraca. Očekujemo od ovih drugih kantona da to urade. Prije svega u nekim razgovorima smo sa HNK, SBK i USK, i očekujemo da oni to čim-prije završe. Dobili smo informacije da su u Posavskom kantonu u pripremi zakona - kazao je Bukvarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.