open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Crveni križ ZHK, Posavskog i Kantona 10 se ograđuje od komemorativne šetnje antifašista u Sarajevu
Crveni križ Zapadnohercegovačkog, Kantona 10 i Posavskog, kao i organizacije Crvenog križa Čapljina, Čitluk, Neum, Prozor-Rama i Ravno oglasili su se zajedničkim saopćenjem za javnost u kojem se ograđuju od učestvovanja članova i volontera Crvenog križa pod jedinstvenim znakom Crvenog križa na "komemorativnoj šetnji žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941.-1945." održanoj u subotu, 16. maja, u Sarajevu, a u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u (SABNOR) BiH.
17.05.2020. u 10:40
get url
text
Šetnja antifašista Sarajevo
Šetnja antifašista Sarajevo

- Potaknuti Vašim reakcijama te medijskim izvještavanjem dužnost nam je ograditi se od učestvovanja članova i volontera Crvenog križa pod jedinstvenim znakom Crvenog križa na "komemorativnoj šetnji žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945." u Sarajevu, dana 16. maja 2020. godine, u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH) - stoji u saopćenju i dodaje se:

- Po naravi i ciljevima, spomenuta "komemorativna šetnja" ima političke konotacije, posebno ako u obzir uzmemo izjave organizatora, kao i transparente koji su obilježili ovaj skup - saopćili su iz Crvenog križa ZHK.

Napominju kako pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ima svoja temeljna načela, među kojima su nepristranost i neutralnost.

- Pokret ne pravi razliku s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca, a da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i ne upušta se u rasprave političke, rasne, vjerske ili ideološke prirode - navodi se u saopćenju.

Propagiranje i unapređenje ideala mira, uzajamnog poštovanja i razumijevanja među svim ljudima i narodima, kako se navodi u priopćenju, među osnovnim je ciljevima Crvenog križa, a što je, ističu, upisano i u Zakon o Crvenom križu Federacije BiH.

- Jasno se ograđujući od prisustva osoblja i volontera pod oznakom Crvenog križa na spomenutoj "komemorativnoj šetnji", pozivamo Crveni križ FBiH i Društvo Crvenog križa BiH da se hitno očituju o navedenom događaju, poštujući temeljna načela Pokreta. Izvinjavamo se građanima BiH koji su s pravom uznemireni povodom učešća osoblja i volontera Crvenog križa na skupu koji ima obilježja političkog. Nastavit ćemo bezrezervno pomagati građanima u potrebi bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, poštujući temeljna načela na kojima je zasnovan Crveni križ, a to su humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.