open-navfaktor-logo
search
Bakir Izetbegović
Čović vrijeđa inteligenciju ljudi, ne morate biti u HDZ-u, niti ste morali biti u HVO-u da bi bili legitiman Hrvat
Lider SDA Bakir Izetbegović govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, rekao je da nije za legitimno predstavljanje kako to želi HDZ.
07.05.2021. u 17:24
get url
text

Izetbegović je poručio da niko nema pravo volju manjine nametati volji većine, kako to radi HDZ u FBiH. Istakao je da Čović pomalo vrijeđa inteligenciju ljudi, a oni se počinju navikavati na to. Također, pojasnio je šta za njega znači "legitimno predstavljanje" kako to stoji u Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine.

Insistiranje na legitimnom predstavljanju bi odnijelo u dalje podjele u BiH, saopćeno je ranije iz Vlade Njemačke. Kako komentira ovo i kako to može utjecati na pregovore sa HDZ oko izmjena Izbornog zakona?

- Može pojačati poziciju nas koji nismo za legitimno predstavljanje kako to predstavlja HDZ. Šta znači legitimno predstavljanje? To je zakonsko, u skladu sa Ustavom i zakonom BIH. Recimo, Komšić je legitimno izabran Hrvat. Ne morate biti u HDZ-u, niti ste morali biti u HVO-u, kako oni smatraju, da biste bili legitimni predstavnik - izjavio je Izetbegović.

SDA je, naglasio je on, za legitimno predstavljanje u smislu kako je to objasnio.

- S tim da predstavnici svih konstitutivnih naroda imaju pravo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, u skladu sa Ustavom BiH i FBiH. Mi tražimo da se uklone asimetrije u nadležnostima Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH, na način da Dom naroda prestane da koči, guši demokratiju i nameće volju manjine volji većine - kazao je Izetbegović za N1.

Iz HDZ-a je ranije poručeno da je licemjeran stav SDA.

- Ustav BiH kaže da svaki od konstitutivnih naroda ima pravo na predstavnike i pravo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. To je sve. Nemate pravo da volju manjine nametati volji većine i obesmišljavati parlamentarnu demokratiju. Gdje HDZ nameće šta hoće, koči gdje hoće. Pri tome tvrdi da je diskriminiran. Faktički, svjedoci smo da nam ne daju formirati vladu - istakao je lider SDA.

Čović je ranije na upit zašto nema Vlade FBiH i vlasti u HNK rekao da nema partnera. Bakir Izetbegović je odgovorio na ovo riječima:

- Neka ga nađe. Ako mi nismo partneri, široko mu polje. SDA, DF, SD, HDZ ako hoće je 56 glasova. Čović pomalo vrijeđa inteligenciju ljudi i oni se počnu navikavati da se on ovako ponaša. Da nam ne da popuniti Ustavni sud, novu Vladu FBiH, da tvrde da su obespravljeni. Dominaciju ima - rekao je Izetbegović.

HDZ još kaže da su stavovi "tu negdje" i "u SDA su svjesni važnosti legitimnog predstavljanja"?

- To sam objasnio. Kako je Ustav i zakon definisao. HDZ traži da se izmjeni Ustav i zakon, koji će njima omogućiti da većina ne bira manjini predstavnike. O tome se može razgovarati. Mi tražimo da manjina ne nameće volju većini, kako sam obrazložio, u Parlamentu FBiH - pojasnio je.

- HDZ traži samo tvrdo, nema hrabrosti da napravi kompromis, da nešto da – da bi nešto dobio. To je problem. Imali smo Fuleov model, zašto ga nije prihvatio? Tražio je nešto više i nije bilo dovoljno hrabrosti. To je nedovoljno snažna politika. Snažna politika traži kompromis i ide naprijed - istakao je predsjednik SDA dodajući: 

- Čović i HDZ ako žele nešto da urade, neka ispostave svoj zahtjev. Mi ćemo ispostaviti naš. I ta se stvar da riješiti. Fuleov model je odgovarao HDZ-u, nisu ga prihvatili.

Juni se često spominje kao neka vrsta roka za izmjene Izbornog zakona.

- Nisam postavio nikakav rok. To je Čović kazao, ne znam šta planira raditi iza juna. Formirali smo interresornu grupu, ona će nastaviti raditi svoj posao. Ovo je reduciran i iščašen model koji ide ljudima na nerve. Ne mogu dvojica lidera sjesti i dogovarati sudbinu čitavog naroda. Gdje trebaju učestvovati predstavnici svih stranaka, pozicije, opozicije. To je uključeno sve u interresornu grupu, koja će početi sa radom i biti poduprta rješenjima koja će donositi lideri. Ako Čović želi da nešto uradimo – neka izađe u susret ovome što nudimo. Da odvežemo čvor i pustimo grupu da razradi te stvari . zaključio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.