open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Čović od Plenkovića dobio podršku o Južnoj plinskoj interkonekciji, razgovarali i o Izbornom zakonu BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je danas u Zagrebu radni sastanak s predsjednkom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.
23.02.2024. u 14:21
get url
text

VEZANI TEKST - Amerikanci se ponovo ljute na Čovića zbog opstrukcije Južne interkonekcije, spremaju li mu sankcije?

Kako je saopćeno iz Službe za odnose sa javnošću PSBiH, Čović je Plenkovića izvijestio o toku razgovora političkih stranaka u BiH u vezi s reformom izbornog zakonodavstva. Njih dvojica naglasili su nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se "ispravila nepravedna praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koja se ponovno dogodila i na Općim izborima 2022. godine".

- Naglasili su kako je uspostavljanje pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda temeljni preduvjet za dugoročnu stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i skladne odnose među tri naroda - navodi se u saopćenju.

Osvrnuli su se i se na nedavnu posjetu BiH zajedno s predsjednicom Evropske komisije von der Leyen i nizozemskim premijerom Rutteom te je Plenković istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u provedbi reformi koje poduzima Vijeće ministara BiH.

VEZANI TEKST - Blinken upozorio Konakovića: Izvršite pritisak na Čovića i uspostavite južnu plinsku interkonekciju

- Uoči izrade novog izvještaja Evropske komisije o BiH pozvao je sve političke aktere u BiH na ulaganje dodatnih napora u pogledu usvajanja potrebnih zakona s ciljem otvaranja pristupnih pregovora na Evropskom vijeću u martu. Hrvatska nastavlja pružati punu političku i tehničku podršku BiH u ovom procesu - kazao je Plenković.

Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada pruža snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH, te će nastaviti realizirati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku cijele BiH. U vezi s projektom Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH. Hrvatska je sa svoje strane spremna podržati ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH. Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor vezano za modalitete izvedbe projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U vezi s tim projektom, Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.