open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Članovi Predsjedništva BiH sa Billstromom: Istaknuta zainteresovanost za švedske investicije
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su ministra vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasa Billströma.
20.04.2023. u 14:32
get url
text

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom ministra Billströma, uz ocjenu da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske prijateljski, sa intenzivnim političkim dijalogom i bez otvorenih pitanja. Dobre političke odnose ne prate razvijeni ekonomski odnosi, te je izražena namjera da u narednom periodu dođe do intenziviranja ekonomske saradnje.

Istakli su važnost povezivanja privrednih subjekata dvije zemlje i zainteresovanost za švedske investicije, za koje postoje brojni i neiskorišteni potencijali u Bosni i Hercegovini. Posebnu vezu dvije zemlje predstavlja brojna dijaspora iz Bosne i Hercegovine, koja uspješno živi i posluje u švedskom društvu. Članovi Predsjedništva BiH su rekli da će regulisanje ugovornih odnosa dvije zemlje, iz svih oblasti od interesa, doprinijeti razvoju ekonomske saradnje, na obostranu korist.

VEZANI TEKST - Šef švedske diplomatije u Sarajevu: Ponovljene prijetnje otcjepljenjem RS-a samo doprinose nepovjerenju

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost na višedecenijskoj kontinuiranoj podršci Švedske održivom razvoju Bosne i Hercegovine, reformskom i evropskom putu zemlje, putem brojnih projekata od značaja za sve građane u zemlji.

Ministar Billstrom je izrazio namjeru Švedske da jača i gradi odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Ponovio je podršku Švedske provođenju reformi na putu ka članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te istakao važnost reformskog procesa za ekonomski napredak i prosperitet zemlje. U programu trenutnog švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, podržan je proces integracija Bosne i Hercegovine i zemalja regije u EU i njihova važnost za stabilnosti i budućnost Evropske unije, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.