open-navfaktor-logo
search
Najavljeni protesti
Član Predsjedništva GS-a nazvao SDP "korisnim idiotima": Ne vide dvije ključne stvari
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH zatražila je od svih antifašista da, kako se navodi u njihovom saopćenju za javnost, dignu svoj glas protiv održavanja mise u Katedrali Srca Isusova za žrtve iz Bleiburga, što bi, vjeruju, spriječilo da se BiH i Sarajevo svrstaju kontra antifašističke Evrope.
Denis Zeba
09.05.2020. u 14:46
get url
text
Muhamed Fazlagić
Muhamed Fazlagić

- Ukoliko se ipak misa bude održala, SDP će pozvati antifašiste da se u isto vrijeme mirnim protestima suprotstavimo reviziji historije i veličanja fašizma, te tako pokažemo demokratskom svijetu kako u BiH antifašizam živi – navodi se u saopćenju SDP-a.

VEZANI TEKST - SDP: Pozivamo Sarajlije na protest protiv revizije historije i veličanja ustaških zločina!

Taj poziv je izazvao različite reakcije, čak i među onima koji se protive održavanju mise za pripadnike ustaškog pokreta koji su stradali u Bleiburgu.

Član Predsjedništva Građanskog saveza Muhamed Fazlagić je na društvenoj mreži Facebook napisao da "korisni idioti koji su u funkciji otvorenih neprijatelja države ne vide dvije ključne stvari kada je riječ o pozivu na proteste".

Smatra da sprječavanje održavanja mise u Katedrali šalje poruku o nemogućnosti održavanja mise kao takve, što za posljedicu, tvrdi, ima bestijalne napade na Sarajevo kao grad u kojoj Katolička crkva ne može održavati mise.

- Svi ti "partizani" biće predstavljeni kao muslimanski radikali – ocjenjuje Fazlagić.

Također smatra da bi protesti doveli do toga da bi policija morala osiguravati Katedralu, što, smatra on, šalje poruku da država stoji iza sadržaja mise i njene poruke.

- Jedino do čega protesti pred Katedralom ili u Sarajevu mogu dovesti su ovo dvoje. Dakle, svi oni koji pozivaju na proteste su svjesno ili nesvjesno u funkciji neprijatelja države, odnosno u funkciji Sabora Republike Hrvatske koji je pokrovitelj, naravno i Sigurnosno-obavještajne agencije – zaključio je Fazlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.