open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Četvrti put uručene novinarske nagrade "Nino Ćatić"
 U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari po četvrti put je dodijeljena novinarska nagrada "Nino Ćatić", javlja Anadolija.
10.07.2023. u 19:18
get url
text

Organizator dodjele nagrade je Udruženje "Biti novinar" iz Tuzle, a novinarska nagrada "Nino Ćatić" se dodjeljuje u pet kategorija i to radijski izvještaj, televizijski prilog, pisani tekst, fotografija i blog/vlog, a nagrada se dodjeljuje u okviru zvaničnog pograma obilježavanja godišnjice genocida.

Najbolje novinarske radove birao je žiri u sastavu Almasa Hadžić, Marko Divković i Marinko Sekulić Kokeza. Tema ovodišnjeg konkursa je bila "Zločin i kazna: Genocid u Srebrenici ne smije biti negiran i zaboravljen".

 

- Jedan od naših ciljeva je ispunjen da je nagrada zaživjela i proširila se i van Bosne i Hercegovine. Mi smo ponosni da smo uradili nešto. Hvala svima, za podršku, posebno članovima porodice Nine Ćatića - rekli su inicijatori dodjele nagrade Emina Hodžić i Dino Durmić.

Nagradu za najbolji blog/vlog dobio je Emir Bektić za knjigu "Kad osvaneš sam". Nagrada za najbolju fotografiju pripala je Arminu Durgutu za fotografiju pod nazivom "Majka".

Nagradu za najbolji pisani tekst objavljen na web portalu i novinama osvojila je Sabina Mehmedović.

Nagradu za najbolji televizijski prilog dobila je Nataša Tadić za rad pod nazivom "Majke Srebrenice koje su ostale same, starost provode u Domu za starije osobe".

Nagradu za najbolji radijski izvještaj dobio je Mirza Skenderagić za rad pod nazivom "Poetska radiodrama – Nino Ćatić – Molitva za smrt".

- Ninu Ćatića sam lično poznavao i volio, bio je dobar dječak. Što se tiče dodjele nagrade, imali smo težak zadatak. Ocjenjivali smo po svojoj savjesti - rekao je član žirija Marinko Sekulić Kokeza.

Specijalna nagrada inicijatora i Organizacionog odbora ove godine uručena je portalu Federlna.ba Adnanu Jašarspahiću, matičnoj kući i portalu inicijatora ideje.

U okviru ovogodišnje dodjele novinarske nagrade uručena su specijalna priznanja Ivi Martinović, Ibri Zahiragiću, Mirsadu Mustafiću, Aurori Rekić i posthumno priznanja za Saliha Brkića i Sakiba Smajlovića.

- I 30 godina kasnije, Ninine riječi se ne čuju dovoljno u Srbiji - rekla je Iva Martinović.

Nagrađeni su istakli da im je dodjela nagrade jedan od najvažnijih trenutaka u karijeri.

Visoki pokrovitelji nagrade su članovi Predsjedništva BiH Denis Bečirović i Željko Komšić, a generalni pokrovitelj Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba.

Dodjelu novinarske nagrade "Nihad Nino Ćatić" podržao je Grad Tuzla, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, Vlada TK predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, BH Pošta, Lutrija BiH, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, kao i Organizacioni odbor obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Saglasnost da novinarska nagrada nosi ime po Nihadu Nini Ćatiću dala je majka Hajra Ćatić prije smrti.

Podsjećamo, Nihad Nino Ćatić je bio srebrenički novinar koji je izvještavao iz Srebrenice tokom rata, a poslao je i posljednji izvještaj iz grada 10. jula 1995. godine u kojem je najavio zločine i genocid.

Nihad Nino Ćatić je pokušao da preko šuma dođe do slobodne teritorije. Nije uspio preživjeti, a njegovo tijelo nije pronađeno ni 28 godina od genocida u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.