open-navfaktor-logo
search
Nova pravila
Čerkez pojasnio preporuke o skraćivanju perioda izolacije koje je donio Krizni štab
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je preporuke koje se odnose na smanjenje samoizolacije i izolacije.   
25.01.2022. u 15:41
get url
text

Prim. dr. Goran Čerkez, član Kriznog štaba, podsjetio je da je riječ o pravilima koja se već primjenjuju u većini evropskih zemalja.

Prema njegovim riječima, svi oni koji su imali kontakt sa osobom pozitivnom na koronavirus, ukoliko nemaju kompletan vakcinalni status, ići će deset dana u samoizolaciju. S druge strane, oni koje imaju kompletan vakcinalni status, pošteđeni su samoizolacije.

- Osobe koje imaju kompletan vakcinalni status pratit će eventualne simptome, kada će se javiti ljekari. Do tada će se odgovorno ponašati, a to znači da će nositi masku – objašnjava Čerkez.

Ukoliko je osoba pozitivna na testu, a nema kompletan vakcinalni status, ide deset danu u izolaciju, a može izaći sedmi dan ako je test negativan.

- Oni koji imaju kompletan vakcinalni status, iz izolacije će moći sedmi dan, odnosno peti dan ukoliko test pokaže da su negativni na prisustvo koronavirusa. To se odnosi na osobe koje nisu razvile teške kliničke slike – kaže Čerkez.

Istakao je kako će odluku o samoizolaciji i izolaciji donositi struka, odnosno ljekari primarne zdravstvene zaštite.

- To znači da građani neće moći sami donositi odluku o samoizolaciji i izolaciji, nego isključivo njihovi ljekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – istakao je Čerkez.

Čerkez je ranije za Faktor kazao kako su potpuno vakcinisani svi oni koji su primili dvije doze vakcine, a da nisu prošla tri mjeseca od druge doze.

- Nakon tri mjeseca od druge doze osoba treba primiti treću dozu vakcine - rekao je Čerkez.

Naglasio je kako se omikron varijanta prerano označila kao soj koji daje blage simptome, s obzirom da je broj smrtnih slučajeva u protekloj sedmici na području Federacije BiH iznosio 135, što je povećanje za skoro trećinu u odnosu na prethodnih sedam dana.

- To najbolje pokazuje da se radi o ozbiljnoj bolesti, a posebno da su jako slabo zaštićeni nevakcinisani, stariji i osobe koje imaju hronične bolesti – istakao je Čerkez.

Kazao je kako se bilježi blagi rast novooboljelih prema elidemiološkom izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH od tri posto.

- Povećan je i broj hospitalizacija, a to znači da je u ovom trenutku više od 700 osoba na bolničkom liječenju, a povećan je broj i onih koji su na respiratoru u odnosu na prethodni period.

Čerkez dodaje kako je veliki pritisak na zdravstveno osoblje i zdravstvene ustanove zbog testiranja.

- Naša preporuka je bila da se ide u antigensko testiranje, ali to ne isključuje PCR test, posebno težih slučajeva i onih koji se upućuju u bolnicu, ali i svih drugih za koje ljekari odluče da se testiraju PCR testom – naveo je Čerkez i pozvao građane Federacije BiH da poštuju mjere samozaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.