open-navfaktor-logo
search
Preletači
Čak 18 zastupnika u Skupštini KS mijenjali su stranačke dresove
Krajem 2018. godine formiran je aktuelni saziv Skupštine Kantona Sarajevo. Tada je u skupštinske klupe sjelo 35 zastupnika iz osam političkih stranaka, dok je danas broj stranaka porastao prelaskom zastupnika iz jedne u drugu stranku, a neki su i napustili svoje stranke pa djeluju samostalno. Posljednji koji su promijenili stranački dres dvojica su donedavnih zastupnika Demokratske fronte, a sada članovi Stranke za BiH.
14.12.2021. u 14:51
get url
text

Sastav Skupštine KS krajem 2018. godine

Mirza Čelik bio je član SDA pa je napustio stranku i sada u Skupštini djeluje samostalno. Aljoša Čampara napustio je također SDA i prešao u Narod i pravdu. I zastupnica Admela Hodžić je nakon izlaska iz SDA postala samostalna zastupnica, nakon toga je pristupila Stranci za Bosnu i Hercegovinu.

Sead Milavica u Skupštinu KS ušao je kao zastupnik iz stranke Demokratska fronta, ali je zajedno sa svojim kolegom Senadom Hasanovićem istupio iz ove stranke i pristupio Stranci za BiH, čime je i Stranka za BiH dobila ukupno tri zastupnika.

VEZANI TEKST - Zastupnici Skupštine KS Milavica i Hasanović pristupili Stranci za BiH

 

Damir Nikšić bio je član Socijaldemokratske partije, ali je u martu 2019. godine isključen iz SDP-a, da bi djelovao kao samostalni zastupnik sve do novembra kada je pristupio Klubu Naše stranke u Skupštini KS. Međutim iz ove stranke su potcrtali da to ne znači da je postao član ove stranke.

Fahrudin Pecikoza bio je član Nezavisne bosanskohercegovačke liste, da bi u 2019. godini pristupio Savezu za bolju budućnost.

Jasna Duraković u Skupštinu je izabrana kao zastupnica SBB-a, da bi početkom 2020. godine tu stranku napustila, a u junu iste godine pristupila je SDP-u.

Bilsena Šahman ušla je u Skupštinu KS kao kandidat SBB-a a umjesto Mirvada Kurića koji je u tom sazivu Vlade izabran da obnaša funkciju ministra kulture i sporta KS, da bi krajem 2021. godine napustila ovu stranku, a već duže vrijeme se spominjalo kako planira da napusti ovu stranku.

VEZANI TEKST - Azra Hadžić i Bilsena Šahman napustile SBB

Damir Marjanović je u Skupštinu KS imenovan kao kadar Naše stranke, a sada u Skupštini KS djeluje kao samostalni zastupnik. Nekada je bio član Demokratske fronte.

Neira Dizdarević, u prethodnom sazivu Skupštine KS bila je članica Demokratske fronte koju je napustila, pa je mandat u aktuelnom sazivu Skupštine KS dobila kao članica Naše stranke.

Iako je na izborima mandat zastupnika u Skupštini KS dobio Edin Forto, nakon što je preuzeo funkciju premijera Vlade KS, na njegovo mjesto je došao Elvis Vreto iz Naše stranke. Vreto je prvo potpisao pristupnicu DF-a, da bi se odmah potpom predomislio i potpisao pristupnicu NiP-a.

Vreto je jedno vrijeme bio samostalni zastupnik da bi uskoro prešao u Narod i pravdu.

VEZANI TEKST - Mirza Čelik podnio ostavku u SDA

 

Elvedin Okerić ranije je bio član Stranke demokratske akcije, pa je prešao u Narod i pravdu.

I zastupnik Amel Mekić ranije je bio član Stranke demokratske akcije, da bi prešao u SDP, pa se opet vratio u SDA, te je u jednom periodu u prethodnom sazivu Skupštine KS djelovao i kao nezavisni zastupnik, a formiranjem Naroda i pravde pristupio je toj političkoj opciji.

Elmedin Konaković bio je član Stranke demokratske akcije i kao zastupnik u Skupštini, a i kao premijer u Vladi KS, da bi napustio tu stranku i krenuo sa osnivanjem Naroda i pravde, čiji je danas i predsjednik.

Smiljana Viteškić zastupnica je SDA u Skupštini KS a ranije je bila članica SDP-a.

VEZANI TEKST - Zastupnica u Skupštini KS Amra Junuzović-Kaljić postala članica Naroda i pravde

Zastupnica Amra Junuzović-Kaljić u Skupštinu je ušla kao zastupnica Nezavisne bosanskohercegovačke liste, zatim je odlučila da napusti tu stranku i djeluje samostalno, a nedugo zatim zvanično je pristupila Narodu i pravdi.

Stranku je mijenjao i zastupnik Hamed Aljović koji je bio član SDP-a pa je prešao u SDA.

Tako sada i Satranka za Bosnu i Hercegovinu ima tri zastupnika, DF i BOSS po jednog, a četiri zastupnika djeluju samostalno, odnosno trenutno su "bez stranke". S obzirom da se bliže izbori očekuje se da će biti još izmjena. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.