open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Burna rasprava o radu Komisije za vrijednosne papire, spominjao se i pokušaj ubistva Mateja Živkovića
Dosta rasprave na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izazvao je izvještaj o radu Komisije za vrijednosne papire FBiH a koji nakon glasanja nije usvojen.
10.01.2024. u 16:55
get url
text

VEZANI TEKST - Zloupotreba položaja: Komisija za vrijednosne papire FBiH podnijela prijavu protiv člana Komisije

Zastupnicima se ispred Komisije obratio njen član Esad Dželilović.

- Raduje me da nema nijedne vrste političkog pritiska i to nam daje snagu. Izloženi smo pritiscima određenih interesnih grupacija. Radimo po zakonu i tako ćemo nastaviti. Tokom 2022. i 2023. zaustavili smo pljačku entiteta i naroda a u cilju vraćanja povjerenja u tržište kapitala. Godinu 2022. obilježio je nemili događaj ranjavanje kolege Mateja Živkovića.

Osudili smo taj postupak, neljudski necivilizacijski čin, stavili na raspolaganje agencijama koje vode istragu o tom slučaju. Apelujemo da se intenzivira rad na otkrivanju počinilaca, njihovom adekvatnom kažnjavanju i zaštiti svih onih koji rade po zakonu - rekao je Dželilović.

Esad Dželilović

Zastupnik Admir Čavalić, koji je i predsjednik Odbora ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma FBiH je kazao kako je Komisija veoma važna, da je bitno da je njen rad odblokiran, da je stotine miliona KM bilo zarobljeno.

- Nadam se da Vlada FBiH prati rad Komisije koja ima poseban značaj kod tržišta kapitala. Nekoliko je problema, prvo netransparentost u radu Komisije, mada su napravili iskorak. Ombudsmen je reagirao 07.12, određene osobe bile uskraćene za pristup informacijama. Imamo pokušaj ubistva Mateja Živkovića, pitanje koje treba podići alarm, SIPA je uključena, tužilaštva. Tu je i pitanje da li Živković prima punu plaću, ima li pristup mailovima. Ko je drugostepeni organ...- navodi Čavalić i dodaje:

- Ima previše afera, pritisaka, previše moći Komisije, premalo nadzora i premalo transakcija. Treba biti apolitična, nezavisna. Hitno moramo imati tematsku sjednicu i mora se uključiti Vlada FBiH. Potrebno je što prije pokrenuti izmjenu Zakona o tržištu vrijednosnih papira.

Zastupnik Mario Karamatić (HSS) je kazao kako treba regulirati tržište kriptovalutama.

- Imam poznanika koji je trgovao sa njima i u 2021. ostvario ozbiljnu dobit. Pokušao je otvoriti račun da povuče dobit i da plati državi, FBiH, općini Posušje, porez ali to nije uspio. Ne postoji mogućnost. Nijedna banka nije htjela čuti. Otišao je u Imotski i podigao novac porez platio Hrvatskoj. Komisija za mene nije zaslužila da dobije glas - rekao je Karamatić i dodao:

VEZANI TEKST - Živković: Planiram se vratiti na posao uprkos otporima u Komisiji za vrijednosne papire FBiH

- Ovom Komisijom bi se trebale baviti druge institucije s obzirom na dvostruki pokušaj ubistva Živkovića. Usvojili ili ne, sastav ostaje isti, i dalje naručivati atentate jedne na druge. Trebaju regulirati tržište kriptovalutama, oživjeti Sarajevsku berzu da ima veći promet nego prosječne piljare.

Intervenirao je zastupnik Haris Šabanović (SDA) replicirajući Karamatiću.

- Ja sam upravo čuo da Karamatić zna ko je na koga naručio atentat. Mi se time bavimo ima tri godine, šta se desilo? Molim kolegu ako ima te podatke, SIPA, tužilaštvo pa neka nas riješi ovog belaja. Ja sam upravo čuo da zna ko je na koga naručio. Ne mogu da vjerujem da smo na ovo sveli najveće zakonodavno tijelo u FBiH, da pričamo ovdje ko na kakvom sijelu. Nema smisla - rekao je Šabanović.

Karamatić se potom javio za riječ kazavši kako on nije rekao da ko je na koga naručio atentat.

Izvještaj Komisije na kraju nije usvojen, a sjednica Zastupničkog doma još traje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.