open-navfaktor-logo
search
Vlada usvojila zaključke
Bruto plaća oko 3.200 KM: Pokrenut projekat zapošljavanja svih nezaposlenih ljekara u TK
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas dva zaključka kojim počinje realizacija zapošljavanja svih ljekara koji se nalaze na evidenciji kantonalne Službe za zapošljavanje. Prema planu, program zapošljavanja svih ljekara trebao bi biti realiziran u 2024. godini.
12.12.2023. u 20:09
get url
text

- Služba za zapošljavanje TK i Ministarstvo zdravstva TK trebaju izvršiti analizu na osnovu koje će se obratiti Federalnom zavodu za zapošljavanje sa zahtjevom za sufinansiranje ovog važnog projekta. Također, Služba za zapošljavanje TK je zadužena da krene u izradu programa zapošljavanja. Tako bi u 2024. godinu ušli spremni za realizaciju ovog projekta - kaže Fadil Alić, kantonalni ministar za rad socijalnu politiku i povratak.

Prema posljednjim podacima, u TK je 106 nezaposlenih ljekara i većina njih nema radnog iskustva. Svi oni trebali bi naći svoje mjesto u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla ili u jednom od 13 domova zdravlja u TK.

- Program zapošljavanje se odnosi na 2024. godinu, a nakon toga bit će napravljena analiza. Ukoliko efekti budu pozitivni, projekat će biti kontinuirano provođen. Zavod zdravstvenog osiguranja TK će napraviti određene analize, ali kalkuliramo sa brojkom do 3.200 KM bruto, a taj trošak će biti raspoređen na ustanove koje učestvuju u programu. Služba za zapošljavanje TK izdvojila bi 700 KM, zatražit ćemo da taj iznos isprati i Federalni zavod za zapošljavanje, Zavod zdravstvenog osiguranja TK bi kroz povećanje boda prema zdravstvenim ustanovama osigurao dodatna sredstva, što bi iznosilo oko 90 posto plaće, a ostatak bi išao na teret poslodavca - pojasnio je Alić.

Zaključno s 8. novembrom na evidenciji Službe za zapošljavanje TK imali smo nešto više od 100 doktora medicine, dodao je Alić i rekao da kada program bude izrađen bit će definirano s kojim datumom će biti napravljen presjek evidencije nezaposlenih, a to će najvjerovatnije biti 31. decembar 2023. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.