open-navfaktor-logo
search
Sporni zakoni NSRS-a
Bratić: Ukoliko se Ustavni sud RS-a bude držao struke, prihvatit će amandmane Kluba Bošnjaka
Ustavni sud bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska odlučivat će o vetu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida i Zakonu o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, epilog je današanje sjednice Zajedničke komisije NSRS-a i Vijeća naroda RS-a.
20.08.2021. u 12:08
get url
text

VEZANI TEKST - Veto Bošnjaka na zakone sa posebne sjednice Narodne skupštine RS-a

Podsjetimo, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 5. augusta donio Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakone koje je usvojila NSRS na posljednjoj posebnoj sjednici.

- Nije bilo posebne diskusije, niti je bilo tenzija na sjednici. Jednostavno, znalo se da su suprotni stavovi po ovom pitanju. Naši amandmani nisu dobili podršku iako su u skladu sa zakonom.

Mora se znati da u nadležnosti NSRS-a nije da raspravlja i određuje se o odlukama visokog predstavnika, baš kao što godinama unazad nije činila ni Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, jer se te odredbe ne nalaze kako u državnom , tako i u entitetskom ustavu.

Visoki predstavnik je vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma - kazao je za Faktor Senad Bratić, zastupnik zastupničke grupe "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu" u NSRS-u.

Sada se ovaj predmet šalje Ustavnom sudu RS-a koji bi odluku trebao donijeti u narednih tridesetak dana.       

- Očekujem da Ustavni sud RS-a, odnosno Vijeće za zaštitu vitalnog interesa drži se struke i u tom slučaju naši amandmani bit će prihvaćeni. No, spremni smo i za drugi scenarij. Sljedeća instanca je Ustavni sud BiH - ističe Bratić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.