open-navfaktor-logo
search
Reportaža
Bradara za njemački javni servis izrekla laž o zločinu u Trusini, oni je demantovali
Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara je tokom reportaže koju je radio njemački javni TV servis ARD o 30. godišnjici zločina u Ahmićima i Trusini izrekla tvrdnje koje su iz ovog medija javno demantovali.
17.04.2023. u 22:22
get url
text

Odgovarajući na pitanja novinara ARD-a Bradara je izjavila kako za zločine nad Hrvatima sela Trusina kod Konjica, koji su počinili pripadnici Armije RBiH, niko nije odgovarao, što nije istina te je i ovaj TV servis i demantovao predsjednicu FBiH.

U reportaži koju je ovaj servis objavio na Twitteru Bradara je rekla: 

- Istog dana kada se desio masakr u Ahmićima, desio se masakr i u Trusini za kojeg nažalost niko nikada nije procesuiran.

 

ARD je potom reagirao na Twitteru:

- Nakon što nam je iz više izvora skrenuta pažnja, istina je da smo trebali reći da je osam pripadnika Armije RBiH osuđeno zbog masakra u Trusini. Dakle, izjava Bradare je netačna.

Za zločine u Trusini, Sud BiH pravosnažno je osudio Edina Džeku na 13 godina zatvora i Rasemu Handanović na pet i pol godina zatvora. Na 15 godina osuđen je Nihad Bojadžić, a Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 12, odnosno 10 godina zatvora.
 
Kada je riječ o Bradari, iz ARD-a su podsjetili i na to da se ona prije nekoliko godina pojavila sa vrhom HDZ-a na dočeku zločinca Darija Kordića kojeg je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora zbog odgovornosti za masakr u Ahmićima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.