open-navfaktor-logo
search
Traže od CIK-a rješenje
Bosić: SDS-u ugašen račun u banci, ne može platiti taksu da učestvuje na Lokalnim izborima
AUTOR: Fena
09.05.2024. u 14:26
get url
text
Mladen Bosić
Mladen Bosić
FOTO: Arhiv/Fena
Zastupnik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Mladen Bosić izjavio je za Fenu, povodom raspisanih Lokalnih izbora u BiH 6. oktobra, da je regularnost lokalnih izbora dovedena u pitanje zbog činjenice da je toj stranci na nezakont način prije tri sedmice ugašen jedini transakcioni žiro račun preko kojeg su poslovali svi odbori u RS-u i da nisu u mogućnosti platiti taksu Centralnoj izbornoj komisiji BiH za izlazak na Lokalne izbore.
- SDS je imao samo jedan račun za razliku od drugih stranaka koje imaju više računa u komercijalnim bankama. Preko jedinog računa SDS je funkcionisao posljednjih 20 godina i u međuvremenu nema novih sankcija našoj stranci i banka kod koje je SDS imao račun ga je ugasila - podsjetio je Bosić.
Dodao je da Agencija za bankarstvo RS-a, "obavezna da natjera i nadgleda banke da svi imaju isti tretman prema svim fizičkim i pravnim licima, nije ništa uradila po tom pitanju i to je očigledan dokaz da vlast u RS-u koja ih kontroliše ima utjecaja na pokušaj eliminacije ukidanja SDS-a na ovakav način". 
- Ovaj problem se može riješiti tako što bi Centralna izborna komisija BiH donijela odgovarajući izuzetak u smislu uplate takse za izlazak na izbore, i OHR, koji 16 godina besmisleno drži sankcije SDS-u - iako su svi razlozi tih sankcija davno otklonjeni - ukine ih. Ovaj problem može riješiti i vlast RS-a koja je dužna da zaštiti sva pravna lica koja posluju u skladu sa domaćim zakonodavstvom - rekao je Bosić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.