open-navfaktor-logo
search
Odstupanje od očekivanja
Borrell u razgovoru s Konakovićem izrazio zabrinutost zbog usvojenih zakona u NSRS-u
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se na marginama Međunarodne konferencije Dubrovnik Forum sa visokim predstavnikom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Europske komisije Josepom Borrellom.
08.07.2023. u 13:23
get url
text

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, reformskom procesu i ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU te regionalnoj saradnji.

Konaković je izrazio zahvalnost Evropskoj komisiji na odluci od 30. juna da izdvoji 303 miliona eura za finansiranje osam ključnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini ocijenio je historijskim korakom te ponovio da je cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Izrazio je nadu da će BiH u sljedeća dva mjeseca usvojiti neke od zakona iz 14 prioriteta kako bi se otvorilo poglavlje konačnih pregovora BiH sa EU. Osvrnuo se tokom razgovora i na važnost imenovanja EUROPOL-ovog oficira za vezu i uspostavljanje sistemskog i institucionalnog okvira kako bi se potakla učinkovita razmjena obavještajnih podataka između EUROPOL-a i policijskih vlasti u Bosni i Hercegovini. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je BiH značajno povećala napore u usklađivanju sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da je od januara ove godine ta usklađenost 100 posto. 

Borrell je izrazio zabrinutost nakon usvajanja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a u Narodnoj skupštini RS-a. Naglasio je takve odluke predstavljaju odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata BiH za članstvo u EU. Istaknuo je da je EU je pokazala da je lojalan partner Bosni i Hercegovini s nedvosmislenom opredjeljenošću njenoj perspektivi pristupanja EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o pripremama za 5. sjednicu Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, koja će se održati 19. jula 2023. godine, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.