open-navfaktor-logo
search
Dan državnosti BiH
Bivši borci Vojske RS-a pod prozorima SDP-a u Banjoj Luci pjevaju o Srbiji, Forto ih nazvao "grupom aktivista"
U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine predsjednici stranaka "Trojke" Nermin Nikšić (SDP), Edin Forto (Naša stranka) i Elmedin Konaković (NiP) posjetili su Banju Luku. Sastali su se u prostorijama SDP-a u tom gradu dok su ispod njihovih prozora bivši borci Vojske RS-a organizovali proteste.
25.11.2023. u 13:15
get url
text

Njih je Forto nazvao "grupom aktivista"?

- Na kafi u Banjoj Luci, ispod prozora grupa grupa aktivista pjeva pjesme posvećene Srbiji - napisao je Forto.

MUP RS-a zabranio je skup u Banjoj Luci povodom Dana državnosti BiH, a isto su uradili i u Mrkonjić Gradu, mjestu prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Boračka organizacija grada Banja Luka organizirala je skup kako bi iskazali protivljenje dolasku članova SDP-a i "Trojke" u Banju Luku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine uprkos zabranama obilježavanja Dana državnosti BiH.

FOTO: N1

Bivši borci Vojske RS-a su se prvobitno okupili ispred zgrade m:tela u Banjoj Luci nakon čega su šetali do hotela Marriot. Tu su se kratko zadržali i uputili ka naselju Borik gdje se nalazi sjedište SDP-a u Banjoj Luci. Nosili su zastave RS-a, a dok su šetali kroz grad mogle su se čuti pjesme "Marš na Drinu", "Veseli se sprski rode" te uzvici "Ovo je Srbija".

Nakon šetnje Banjom Lukom, došli su ispred zgrade SDP-a u Banjoj Luci gdje je Vojin Mijatović, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, dočekao ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića te premijera FBiH Nermina Nikšića. U ovoj zgradi trebala bi biti održana akademija povodom Dana državnosti BiH, a nakon što je MUP RS-a zabranio njeno održavanje u hotelu Marriott, piše N1

Konaković i Nikšić su dočekani žvizducima i raznim uzvicima.

Pripadnici MUP-a RS-a su napravili koridor kako bi demonstranti bili spriječeni da pristupe zgradi i prolazu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.