open-navfaktor-logo
search
Politički projekat
Bijedić potvrdio: Stranka će imati državnog, federalne i kantonalne zastupnike
U Incijativnom odboru su, navodi Bijedić, federalni zastupnici Hasan Muratović iz Živinica, Nedžad Šečić iz Gradačca, Meliha Bijedić i Zlatko Ercegović iz Tuzle
28.07.2019. u 21:44
get url
text

Bh. socijaldemokrati je radni naziv nove stranke koja će već naredne sedmice biti predstavljena u Tuzli. Na čelu Incijativnog odbora je Enver Bijedić, bivši predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, a među osnivačima bit će i mnogo poznatih lica.

Iako je stranka u osnivanju izvijesno je da će biti dio vlasti u Tuzlanskom kantonu, a imat će četiri federalna i jednog zastupnika u Parlamentu BiH te veći broj vijećnika u općinama na području TK.

- Krajem naredne sedmice zvanično ćemo predstaviti jasnosti novi politički projekat, a ubrzo ćemo imati i prvi sjednicu Inicijativnog odbora za osnivanje stranke. Bh. socijaldemokrati je radni naziv koji tek treba da bude zvanično potvrđen kao ime stranke. Bit ćemo stranka ljevice, programski bliska SDP-u, ali potpuno drugačija u načinu vođenja politike i odnosu prema biračima - kaže za Faktor Enver Bijedić, inače zastupnik u Zastupničkom domu BiH.

U Incijativnom odboru su, navodi Bijedić, federalni zastupnici Hasan Muratović iz Živinica, Nedžad Šečić iz Gradačca, Meliha Bijedić i Zlatko Ercegović iz Tuzle te zastupnici iz Skupštine TK Husein Tokić iz Gradačca i Žarko Vujović iz Tuzle, kao i načelnik Lukavca Edin Delić.

- Krajem sedmice predstavit ćemo i ko su ljudi koji će raditi na izradi statuta i programa stranke, a vjerujem da ćemo tada znati i datum održavanja osnivačke skupštine - navodi Bijedić.

U Incijativnom odboru nove političke partije će se naći dugodišnji članovi SDP-a, koji su obavljali i stranačke funkcije poput Džavida Habibovića iz Kladnja, Mirnesa Mujkića iz Banovića, Sauda Ganića iz Banovića, Aziza Čačkovića iz Tuzle, Nusreta Mamića iz Živinica, a tu je i Tomo Vidović, bivši dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Jezgro nove stranke činit će nezadovoljni članovi SDP-a iz raspuštenog Kantonalnog odbora ove stranke u Tuzli, koji su ostvarili pobjedu na proteklim izborima osvojivši skoro 49. 500 glasova. Međutim, uprkos pobjedi nije im dozvoljeno da sami odluče s kim će formirati vlast u TK-a, a zbog različitog mišljenja u odnosu na sarajevsku Centralu, dobili su povjereništva i isključenja iz partije, koja su u konačnici dovela do cijepanja SDP-a na prostoru iz kojeg crpe najveću podršku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.