open-navfaktor-logo
search
Radnička prava
Beširović: Javna je tajna da mnoge kompanije ne dozvoljavaju radnicima da budu članovi sindikata
Veliki broj radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine nije obuhvaćen kolektivnim ugovorima, nisu sindikalno organizirani, imaju niske plaće, ne znaju šta je to regres, adekvatan godišnji odmor...
19.11.2023. u 14:26
get url
text

Uprkos svemu, nema previše volje i želje da se nešto promijeni.

Frustracije se "ispucaju" na tastaturama 

- Bunt je pojeo donekle i konformizam društvenih mreža. Ljudi svoju frustraciju "ispucaju" na tastaturama, nažalost. Sa druge strane tu je potreba da se ništa apsolutno ne "žrtvuje" za kolektivno dobro. Sve je postalo lično i samo ako lično vidimo korist i to odmah, onda smo spremni na neku akciju.

U protivnom mnogo je lakše čekati neko drugi da to uradi. Ima naravno još razloga ali o ovima se ne govori a sigurno su jedni od jako bitnih - govori Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.

Upitali smo da li je razlog izostajanja socijalnog bunta strah od otkaza na poslu, egzistencija.

- Strah kao takav je također problem ali mislim da je on ipak neopravdan jer ne mogu baš svi dobiti otkaz ako se pobune. Ali ako čekamo da uvijek neko drugi nešto uradi prvi pa ćemo možda mi onda za njim taj strah će biti realan jer jedna grančica se lako slomi ali hrpa grančica zajedno jako teško - govori Beširović.

Kaže kako je sindikalno neorganiziranje radnika jedan od ključnih problema.

- Iako tvrde suprotno, mnoge trgovačke kompanije ne žele sindikat u svojim kompanijama. Recimo, Bingo je dozvolio svojim radnicima da budu članovi sindikata ali javna je tajna da mnogi to ne dozvoljavaju. Zvanično niko nema ništa protiv a dovoljno je da pitate Udruženje poslodavaca, koja kompanija u njihovom članstvu ima organizovane radnike i bit će vam sve jasno - kazala je Beširović.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina (DF) je među inicijatorima da radnici u Federaciji imaju slobodan dan tokom praznika.

Slobodan dan u vrijeme praznika 

- Zalažem se dugo za izjednačavanje položaja radnika u javnom i privatnom sektoru. Poznato je da nema koncenzusa u vezi sa Zakonom o praznicima na nivou BiH i da je jedina mogućnost da omogućimo radnicima korištenje slobodnog dana za vrijeme praznika kroz izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini jer teško je da će biti volje i za raspakivanje Zakona o radu FBiH.

I taj pokušaj je naišao na nerazumijevanje kod mnogih zastupnika no vjerujem da će se nastaviti aktivnosti na ovom pitanju kroz saradnju sindikata i određenog broja zastupnika - kazala je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.