open-navfaktor-logo
search
Ko će u ESV FBiH
Bektić: Šatoroviću je istekao mandat; Šatorović: Istekao je i mnogim predsjednicima stranaka pa...
Predstavnici 19 granskih sindikata u dva navrata su zatražili sastanak sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšićem i zbog nastavka rada Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH, rekao je za Faktor Mevludin Bektić, predstavnik sindikata, ali do susreta nije došlo.
11.06.2023. u 20:45
get url
text
Selvedin Šatorović, Mevludin Bektić
Selvedin Šatorović, Mevludin Bektić

U međuvremenu Nikšić se sastao sa Selvedinom Šatorovićem, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH, koji okuplja Sindikat metalaca, osnovno obrazovanje, telekomunikacije.

Za sada nije precizirano ko će u Ekononomsko-socijalnom vijeću za teritorij Federacije BiH predstavljati radnike, da li grupacija sa Bektićem na čelu ili Šatorovićem. Naime, ESV još čine i predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH.

Šatorović već osam mjeseci nema legitimnost  

- Ne znam kakav je potez Vlade FBiH. Mi smo se u dva navrata najavili za prijem kod premijera, ali on još nije našao za shodno da nas primi. Zaista je malo degutantno, 19 granskih sindikata je sa jedne strane, a sa druge strane dva koje predstavlja Šatorović. Na premijeru je da odluči šta želi. Sva industrija je sa ove strane, svih šest granskih sindikata koji su industrijska grana, tamo je osnovno obrazovanje i telekom. Naime, sjednica ESV-a je trebala biti zakazana za 11. maj, ali nije - govori nam Bektić.

Kaže kako je, prema njegovom mišljenju, neprimjereno da sindikati predvođeni Šatorovićem predstavljaju radnike u ESV-u.

- Šatoroviću je praktično i istekao mandat u desetom mjesecu prošle godine. On punih osam mjeseci nema nikakve legalnosti, a kamoli legitimnosti. Sve je degutantno i upitno, međutim nama je raditi sa vladom ma kakva ona bila jer nam je cilj štititi interese radnika - govori nam Bektić.

Kaže kako oni imaju 2019. godine potpisan ugovor sa Vladom FBiH za učešće u ESV-u.

- Sve dok se ne okončaju sudski sporovi, imamo delegaciju ESV-a koja predstavlja većinu - poručio je Bektić.

Razgovarali smo i sa Selvedinom Šatorovićem, predsjednikom SSSBiH.

- Premijer Nermin Nikšić je čovjek koji poštuje zakon, koji poštuje akte, a akti kažu da je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović i on je to pokazao dolaskom u Dom sindikata kao jedini premijer u Evropi koji je došao da čestita prvi maj svim radnicima i da pokaže da će mu priorotet u radu biti donošenje zakona o minimalnoj plaći što jeste cilj SSSBiH.

Ekonomsko-socijalno vijeće kao tripartitno tijelo koje, ako bi radilo onako kako je radilo u prethodne tri godine, gdje su se našla svega dva radnička pitanja, od toga jedna saglasnost na izmjene i dopune Zakona o radu koje predviđaju rad 72 sata sedmično za plaću nižu od najniže, samim tim nema smisla. Mi nismo u ovom trenutku razgovarali o tim stvarima, ne želim ni razgovarati.

Mislim da je interes svakog radnika prije svega zakon o minimalnoj plaći, implementacija Zakona o zaštiti na radu u punom kapacitetu, izmjene Zakona o radu... A na koji način ćemo doći do tih rješenja, potpuno je irelevantno jer radnici u FBiH nemaju više vremena da čekaju ko će sjediti u nekakvom ESV-u i dobijati neku naknadu, koliko je bitno da se njihovi problemi praktično rješavaju - govori za Faktor Šatorović.

Upitali smo da li je premijer Nikšić "pobrao" simpatije SSSBiH dolaskom u Dom sindikata.

Predsjednik Sindikata u tehničkom mandatu

- Premijer Nikšić nije pobrao simpatije dijela Sindikata svojim gestom, već njegovim prioritetima u radu Vlade, odnosno, onoga što je predstavio u ekspozeu. Osnovna stvar koju je predstavio jeste definitivno donošenje zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM koje je predložio SSSBiH, a njegov rad ćemo posmatrati kao i rad svih prethodnih premijera, po učinkovitosti, odnosno, rezultatima koje bude pokazivao. Sve dobre stvari koje bude radila Vlada na čelu sa Nikšićem bit će podržavane i pohvaljene, a sve loše kritizirane - govori Šatorović.

Odgovorio je na pitanje kako gleda na to što se Nikšić nije sastao sa predstavnicima 19 granskih sindikata, ali jeste sa predstavnicima osnovnog obrazovanja i telekomunikacija.

- Pa nije tačno, u okviru SSSBiH su bili predstavnici industrijskih sindikata, tačnije metalaca i predstavnici Saveza. Ako bude premijer razgovarao sa svakim granskim sindikatom pojedinačno, bojim se da je irelevantno postojanje resornih ministarstava. Dakle, mislim da se neke stvari trebaju rješavati sistemski, a ono može biti samo kroz dijalog na institucionalnom nivou, a on je predvidio sastajanje vlade i saveza. Iako, mi ne sporimo da premijer u okviru djelokruga svog rada se sastaje s kim želi, kada želi i koliko želi jer nama je samo važno da se rješavaju problemi radnika - poručuje Šatorović.

Upitali smo da li je tačno što je rekao Bektić, da mu je istekao mandat predsjednika SSSBiH prošle godine.

- Pa dobro, to je još jedno nepoznavanje zakona o udruženjima i fondacijama. Vi ste svjedoci, u ovoj malo turbulentoj godini je istekao mandat mnogim predsjednicima političkih partija koji odlučuju o sudbinama ovih ljudi. Dakle, istekao je istina mandat i predsjedniku Saveza, međutim, odlukama Upravnog odbora on traje do novog kongresa. Ja ću kazati da novi kongres će biti sasvim sigurno održan u naredna dva ili tri mjeseca i da ćemo imati predsjednika Saveza u punom kapacitetu, što ne sporim da je i danas u punom kapacitetu, ali sa ovom varijantom tehničkog mandata.

U konačnici, o čemu mi pričamo? Imali smo Vladu FBiH kojoj je istekao mandat 2018. godine pa je radila do 1. maja 2023. godine - kazao nam je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.