open-navfaktor-logo
search
Godišnjica 505. viteške
Bećirović: Bužimljani u najtežem periodu agresije poslali jasnu poruku BiH, Evropi i svijetu
Tokom posjete Općini Bužim član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović sa saradnicima je položio cvijeće na mezar slavnog komandanta 505. viteške brdske brigade 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. generala i Zlatnog ljiljana Izeta Nanića.
15.08.2023. u 22:28
get url
text
Iz Bužima
Iz Bužima

U Bužimu je odao počast i svim šehidima i poginulim borcima 505. viteške brdske brigade.

Povodom 31. godišnjice osnivanja 505. viteške brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, Bećirović je istakao značaj ove brigade, kao i značaj Petog korpusa za odbranu države Bosne i Hercegovine.

Kazao je da su Bužimljani u najtežem periodu agresije poslali jasnu poruku Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, da herojska Armija RBiH neće odstupiti od ideje slobodne i cjelovite države Bosne i Hercegovine.

- S generacije na generaciju prenosit ćemo istinu o 505. viteškoj brdskoj brigadi i njenim najboljim sinovima. Njih 497 dalo je živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu. To je trajno svjedočanstvo o nesebičnom i neviđenom herojstvu i požrtvovanju. Moramo učiti i nove generacije da se s poštovanjem sjećaju 505. viteške brdske brigade. Njena ratna prošlost je historija slave, pobjeda i junaštva. Zato će i ostati upisana zlatnim slovima u našoj kolektivnoj memoriji - kazao je Bećurović u obraćanju.

Istakao je i da je general Izet Nanić bio oličenje hrabrosti, čestitosti i skromnosti, te da nije samo legenda vezana za prošlost, nego i putokaz za budućnost.

- Općina Bužim pokrenula je veoma važan projekt izgradnje Muzeja 505. viteške brdske brigade. I ovaj projekt govori o ozbiljnosti sa kojom se lokalna vlast i građani Bužima odnose prema svojoj prošlosti. Bužim je pozitivan primjer i drugima na koji način se moramo odnositi prema sebi, svojim svetinjama, svojoj prošlosti i svojoj budućnosti - kazao je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.