open-navfaktor-logo
search
Ministar u KS
Bečarević o toplotnim pumpama u KS: Smanjenje ovisnosti o ruskom gasu, manji računi građanima...
Proizvodnju toplotne energije iz otpadnih voda i električne energije iz otpadnog mulja - Butile, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk nazvao je historijskim.
26.06.2023. u 07:49
get url
text

Prema njegovim riječima, projektom se čine najmanje dvije grandiozne stvari - prvo, smanjuje se ovisnost KS o energentima, u ovom slučaju o plinu, a sutra o mazutu i bilo kojim drugim energentima, kojima se pokreće centralno grijanje u Sarajevu, a drugo, građani će dobijati manje račune za isporučenu energiju.

Smanjiti ovisnost o ruskom gasu

- Statistike koje je provelo resorno ministarstvo pokazuju da se mnogi građani sa područja Novog Grada i Novog Sarajeva isključuju iz sistema, prevashodno zbog visokih računa koje dobijaju tokom cijele godine. Na ovaj način oni će biti puno manji. Dakle, mi ćemo otpadnu vodu, koju bukvalno niko ne koristi ni za šta, putem toplotnih pumpi, iskoristiti i cjelokupan centralni sistem Novog Grada i Novog Sarajeva na taj način bit će uslužen tom toplotnom energijom. Paralelno s tim, mulj će se iskoristiti za pokretanje energetskih pumpi - kazao je UK gostujući ovih dana na jednoj televiziji u Sarajevu.

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kaže kako je upravo on otvorio razgovore sa EBRD-om, kako bi postrojenje Butile, prečistač koji, kako dodaje, i sada služi svojoj svrsi, dodatno iskoristili za postavljanje toplotnih pumpi i korištenje otpadne vode za proizvodnju energije koja bi Toplanama poslužila za grijanje građana KS.

- Ono što je jako važno je da bi se time smanjila ovisnost o ruskom gasu. Analiza je pokazala da bi Toplanama Sarajevo, realiziranjem ovog projekta, trebalo 20 miliona kubika manje gasa nego što su njihove trenutne potrebe. Kad to pretvorite u novac, po cijeni koju trenutno Toplane plaćaju gas, to je ušteda za oko 20 miliona KM. Činjenica je da bi građani plaćali manje račune za grijanje, ali je po meni važnije to što bismo postali energetski neovisni. To govorim zato što nam se svake zime unazad 20 godina ponavlja isto - hoćemo li imati gasa, po kojoj će cijeni biti.... - navodi Bečarević.

Kaže kako su toplotne pumpe u ovom trenutku apsolutni hit u Evropi, odnosno njene mogućnosti sa cjenovnog, ali i sa aspekta - koja se količina energije može dobiti iz njih.

Na pitanje, za koliko bi građanima bili smanjeni računi za grijanje, Bečarević kaže kako ima procjene, ali ih ne želi javno saopćiti kako ne bi bile zloupotrijebljene.

Grad se neće kopati dva puta

Vrijednost projekta kojeg pokreće Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, je 50 miliona eura, od kojih bi 15 miliona bila grant sredstva osigurana putem WBIF, Fond za Zapadni Balkan koji je, prema riječima Bečarevića, vrijedan devet milijardi eura, što će biti predmet aplikacije podnesene putem EBRD-a naredne godine.

- Time bi vrijednost projekta bila smanjena sa 50 na 35 miliona eura, što je značajan iznos. Za to vrijeme, dok budemo osiguravali kreditna sredstva, EBRD će osigurati grant za izradu kompletne projektne dokumentacije te još jedne studije koja bi nam trebala pokazati na koji ćemo najbolji način koristiti mulj u funkciji proizvodnje električne energije - pojašnjava ministar.

Prema planu koji je dogovoren sa EBRD-om, Bečarević kaže kako bi, i pored složenih procedura koje slijede, realizacija kompletnog projekta, sa ugradnjom toplotnih pumpi i izgradnjom cjevovoda, trebala biti realizirana u 2025/26. godini.

- Dodao bih još da će se kompletan projekt realizirati u jednoj fazi, grad se neće kopati dva puta jer to povećava troškove i uzrokuje probleme sugrađanima - zaključio je Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.