open-navfaktor-logo
search
Nekada radio i u KCUS-u
Baltić, bivši direktor Doma zdravlja KS, završio u privatnoj ordinaciji
Baltićev rad opterećen je brojnim prijavama i istragama, sumnjivim tenderima i zapošljavanjima, krivotvorenim diplomama...
AUTOR: Autor: A. S.
03.04.2024. u 13:26
get url
text
Doc. dr. Abel Baltić
Doc. dr. Abel Baltić
Doc. dr. Abel Baltić, bivši generalni direktor Dom zdravlja Kantona Sarajevo (DZKS), ne radi ni kao ljekar u toj javnoj zdravstvenoj ustanovi.
Od 1. aprila Baltić je, kao specijalista interne medicine, subspecijalista angiologije, uposlen u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Sarajevu.
Baltić je 23. februara podnio ostavku na poziciju generalnog direktora ove zdravstvene ustanove koju je 29. istog mjeseca prihvatio v. d. Upravnog odbora Doma zdravlja.
Smjena menadžmenta u ovoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite uslijedila je nakon što su zastupnici u Skupštini KS polovinom februara odbili usvojiti Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JUDZKS za 2022. godinu, nakon čega je Vlada KS smijenila dotadašnji Upravni odbor na čelu sa doc. dr. sc. Ademirom Spahićem te imenovala v. d. Upravni odbor kojeg čine: Dino Selimović, predsjednik, a članovi su: Alma Juković, Namir Čomaga, Vedad Kulenović i Enis Čavčić.
Baltić je prvobitno bio uposlenik Klinike za vaskularne bolesti u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) odakle je prije nekoliko godina prešao u Dom zdravlja.
Radio je kao internista, direktor te specijalističke službe, potom je imenovan za predsjednika Upravnog odbora javne ustanove, a nakon toga i za direktora Doma zdravlja Novi Grad.
Početkom pandemija COVID-19 Baltić je iz Doma zdravlja otišao u jednu privatnu ustanovu, a onda su ga vlasti u KS povukle odatle imenujući ga za generalnog direktora JUDZKS.
Baltićev rad opterećen je brojnim prijavama i istragama, sumnjivim tenderima i zapošljavanjima, krivotvorenim diplomama...
Krajem februara na upit novinara Faktora, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, Erduan Kafedžić, kazao je "kako svakodnevno stižu prijave na rad Doma zdravlja KS, da su već postupali po određenim prijavama i utvrdili nepravilnosti, da je bilo i krivotvorenih diploma".
- Bilo je prijava koje su se odnosile i na zapošljavanje, javne nabavke. Poznat mi je predmet koji se pominje oko reklamnog prostora unutar ustanove i postupali smo po tome - rekao nam je tada Kafedžić.
Iz Tužilaštva KS početkom prošlog mjeseca Faktoru su odgovorili "kako je više prijava, koje se odnose na rad Doma zdravlja, po kojima i Tužilaštvo postupa".
- Vrše se provjere navoda kako bi se utvrdilo da li u radnjama prijavljenog ima elemenata krivičnog djela - odgovorili su nam iz Tužilaštva KS 6. marta.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.