open-navfaktor-logo
search
Evakuacija na pomolu
Ambasador BiH u Egiptu na putu ka Gazi: Pomoći ćemo ljudima da se izbave iz užasa
Ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Sabit Subašić objavio je na svom Facebook profilu poruku kako je na putu ka Gazi, odakle bi se trebalo evakuistati 19 državljana BiH i njihovi srodnici.  
15.11.2023. u 09:31
get url
text

VEZANI TEKST - Palestinci sa bh. državljanstvom uputili apel iz Gaze: Život nam je ugrožen, treba nam pomoć da dođemo do Rafaha

- Prema Gazi smo. Zora sviće. Čista. Pustinjska. Put nas vodi prema Gazi. Tamo nas nestrpljivo čekaju, znam. Pomoći ćemo ljudima da se izbave iz užasa. Sretan sam što imam tu priliku, ali i tužan, jer se ovi ljudi moraju spašavati bježeći sa svog ognjišta. Odlaze sa snovima o Palestini koje više nema - napisao je Subašić. 

Prema izjavi koju je dao Feni, osigurani su autobosi za prihvat državljana BiH.

- Idem u Gazu sa autobusima. Očekujem da ćemo prihvatiti 42 osobe sa liste, a nastojimo evakuirati još dvije osobe – rekao je Subašić.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH jučer je informisalo javnost da pruža aktivnu podršku u okviru svog mandata i nadležnosti za proces evakuacije bh. državljana iz Gaze. Na listi osoba za evakuaciju iz Gaze koja je dostavljena nalaze se ukupno 54 osobe.

Odluku o rasporedu i terminima evakuacije po državama donosi Ured koordinatora za civilne poslove pri izraelskom Ministarstvu odbrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.