open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Aliefendić: Raduje nas Mašićeva reakcija, očekujemo da neće mijenjati stav pri izboru sudije Ustavnog suda BiH
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Almedin Aliefendić (SDA) na svome Facebook profilu osvrnuo se na izbor sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, te na reakciju svog kolege Damira Mašića iz SDP-a u vezi sa saopćenjem HNS-a u kojem se zalažu za rješavanje pitanja međunarodnih sudija.
29.06.2023. u 09:45
get url
text

- "Nisu oni glupi, samo im pamet sporo dolazi". Tako nas je opisao pisac i nije pogriješio. Raduje nas reakcija Damira Mašića, predsjednika Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a u vezi s reagiranjem HNS-a u kojem se zalažu za rješavanje pitanja međunarodnih sudija. U reagiranju kolega Damir Mašić kaže: "Da budem potpuno precizan. To ne dolazi u obzir!". Navedeni stav će u trenutnim političkim okolnostima Dodikovog napada na Ustavni sud BiH pozdraviti svaki domoljub. Čestitamo! - napisao je Aliefendić.

Pored navedenog, kako dodaje Aliefendić, važno je naglasiti da se na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, ako je predsjedavajuća zakaže, bira nedostajući sudija Ustavnog suda BiH.

- Kolega Damir Mašić je član Komisije za izbor i imenovanje, te ako ostane principijelan i dosljedan izrečenim stavovima, može se očekivati izbor kompetentnog sudije u odnosu na prijedlog Marina Vukoje, HNS-ovog stranačkog kadra za kontrolu visokosudske institucije. Da zaključim, glasanje zastupnika SDP-a kada je u pitanju izbor HNS-ovog kandidata Marina Vukoje je ispit principijelnosti i očekujemo da neće mijenjati izrečeni stav, "da budem potpuno precizan. Ne dolazi u obzir!" - napisao je Aliefendić.

Mašić je reagirao na saopćenje HNS-a u kojem su istakli da se zalažu za "rješavanje pitanja međunarodnih sudija". On je kazao da se u trenutku svakodnevnih napada iz RS-a o tome može samo sanjati.

- U trenutnoj političkoj situaciji, gdje se pogotovo iz RS-a svakodnevno atakuje na državu Bosnu i Hercegovinu, o tzv. "rješavanju pitanja međunarodnih sudija" može se samo sanjati. Da budem potpuno precizan. To ne dolazi u obzir - rekao je Mašić.

Iz HNS-a su istakli da se zalažu za hitno ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta koji podrazumijevaju reformu izbornog zakonodavstva i Ustavnog suda BiH, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudija i provođenje svih njegovih odluka. Također su iz HNS-a pozvali na hitno imenovanje nedostajućih sudija u Ustavnom sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.