open-navfaktor-logo
search
Federalni krizni štab
Ajdinović: Tri bh. državljana koja su doputovala iz Štokholma pozitivna na koronu i tri koja su ušla u BiH kopnenim putem
Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović na današnjoj press konferenciji povodom aktuelne situacije i pandemije koronavirusa je istakao kako je od 15. marta do danas izrečeno 25.598 rješenja o mjerama izolacije na graničnim prijelazima.
17.04.2020. u 17:46
get url
text

- Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja u kontinuitetu vršiti 24-satnu kontrolu svih putnika na 14 graničnih prijelaza kao i kontrolu roba na dva granična prijelaza na kojima je omogućeno da se roba uvozi i izvozi iz BiH. Broj rješenja o izolaciji je dakako danas puno manji s obzirom na naredbu Federalnog štaba civilne zaštite o obavezi karantina za sve građane BiH koji ulaze u BiH i potpunom implementacijom odluke Predsjedništva BiH. Tokom jučerašnjeg dana izrečeno je 219 rješenja kada se radi o izuzecima, radi se o vozačima u međunarodnom transportu, pilotskom, kabinskom osoblju, prekograničnim radnicima, pograničnom kretanju i ostalim kategorijama koje spadaju u izuzetke – pojasnio je Ajdinović.

Dodao je da su 22 osobe upućene u šatorske prostore i njima je izdato rješenje Federalnog ministra zdravstva o upućivanju u karantin u kantonima gdje im je i prebivalište

- Ukupno je u šatorske prostore, a potom i u karantinske prostore na području FBiH upućeno 417 osoba koje su do sada preko 14 graničnih prijelaza prošla ove procedure – kazao je Ajdinović.

Prema njegovim riječima danas ističu mjere za 377 osoba koje su dobile rješenja o izolaciji koje je donijela Federalna uprava za inspekcijske poslove.

- Danas imamo ukupno 19.332 osobe kojima su istekle ove mjere izolacije i ukoliko su se javljali svojim porodičnim ljekarima, epidemiolozima i nisu mijenjali svoju kliničku sliku, možemo kazati danas da se mjere izolacije na njih više ne odnose. Prije nekoliko minuta sam dobio podatak da je troje naših sugrađana koji su doputovali letom iz Štokholma, nažalost, pozitivni su na koronavirus, a dvoje naših sugrađana koji su u prethodna tri dana ušla u BiH i bili privremeno zadržani na graničnom prijelazu Izačić i potom upućeni u karantinske prostore u USK, također su pozitivni na koronu i jedna osoba koja je u prethodna tri dana ušla u BiH i privremeno zadržana na graničnom prijelazu Osoje također je pozitivna na koronavirus – pojasnio je Ajdinović.

Govoreći o kontroli povećanja cijena na tržištu u FBiH, Ajdinović je kazao da su izvršena 233 inspekcijska nadzora.

-Tokom nadzora, nažalost, konstatovano je 252 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga sa finansijskim teretom od 401.200 KM prema neodgovornim subjektima kontrole – kazao je Ajdinović.

Na kraju se zahvalio privrednim subjektima, njih 179, koji su kroz kontrolne nadzore pokazali da nisu kršili zakone i pridržavali su se kako zakona tako i odluka Vlade FiH.

Sekretarka Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk je kazala da je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 26. marta uvedena primjena mjere karantina na području cijele Federacije BiH.

- Potom je novom naredbom od 10. aprila, utvrđeno da se za sve osobe koje ulaze na graničnim prijelazima uvodi obavezna mjera karantena, prema rješenju Federalnog ministarstva zdravstva – kazala je. 

Prema njenim riječima, rješenjem se utvrđuje karantin u trajanju od 28 dana, a s obzirom da je zakonski predviđeno trajanje u dvostrukom inkubacionom periodu. 

- Moramo istaći da je stigla i preporuka WHO-a, a koja je dostavljena svim kantonima, u kojoj se preporučuje i daje mišljenje da se skrati dužina trajanja karantina na 14 dana, što podrazumijeva obavezno dostavljanje epidemološkog izvještaja Zavoda za javno zdravstvo Kantona i rezultate obavljenog testiranja nakon inkubacionog porcesa od 14 dana - kazala je Bodnaruk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.