open-navfaktor-logo
search
Politikanstvo
Ahatović analizira: Šta je stvarna pozadina otkazivanja Milanovićeve posjete
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, otkazao je za jučer najavljenu posjetu Bosni i Hercegovini. 
20.12.2021. u 12:50
get url
text

- Odluka se temelji na procjeni Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" nalaze mješovita naselja kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom - kazao je Jutarnjem listu sagovornik upućen u ovu situaciju.

Vojnog analitičara i eksperta za sigurnost Nedžada Ahatovića pitali smo koliko je utemeljena procjena Milanovićevog ureda i SOA-e i da li se možda iza ove cijele prenapuhane priče o Milanovićevoj ugroženosti krije neka druga pozadina. 

VEZANI TEKST - Milanović otkazao posjetu BiH, Jutarnji piše kako mu se moglo desiti isto što i Vučiću u Srebrenici

Ahatović kaže da iako je fizička zaštita predsjednika tokom njegove posjete u inostranstvu različita od zemlje do zemlje, neke stvari su uobičajena praksa. 

- Prvo se analiziraju sve moguće prijetnje: kriminalne aktivnosti, socijalne nemire, percepciju u javnosti, pa čak i mogućnost prirodnih katastrofa kao što su potresi ili poplave u regiji tokom eventualne posjete. Oko mjesec prije posjete predsjednika, članovi tima za osiguranje stižu na lokaciju kako bi svoj raspored aktivnosti uskladili s lokalnim vlastima, izvršili procijenu rizika i provjerili smještaj za predsjednika.

IT stručnjaci i tehničko osoblje osiguranja instaliraju ometače koji blokiraju radio i telekomunikacijske signale na predsjednikovoj lokaciji i ruti kretanja. Oprema predsjednikovog nadzornog tima prati sve pametne telefone i druge uređaje u blizini predsjednikove lokacije kako bi uočila bilo kakvu sumnjivu aktivnost i tako dalje. Ako sve pobrojano imamo u vidu, u kontekstu otkazivanja posjete hrvatskog predsjednika Milanovića Bosni i Hercegovini, onda je sasvim jasno da se radi o politikanstvu, a ne o sigurnosnoj prijetnji - pojašnjava Ahatović dodajući da "ko god drugačije tvrdi, taj vrši svoju nečasnu ulogu u hibridnom ratu protiv BiH".

Cilj izazivanja tih hibridnih prijetnji, upozorava naš sagovornik, jest "poticanje islamofobije u Evropi prema BiH jer je to očigledno politički profitabilno".

- Insinuira se da BiH ne može garantirati sigurnost predsjedniku zemlje koja je članica EU-a u kretanju kroz mjesta sa bošnjačkom većinom!? Tako naime kaže neslužbena verzija razloga otkazivanja posjete koja se pojavila u medijima, a to je da predsjedniku Republike Hrvatske nije mogla biti garantovana sigurnost u kretanju kroz Kanton Sarajevo.

Inklinira se ka tezi da islamski radikalni elementi u BiH predstavljaju veliku opasnost po sigurnost u BiH. Ako je to tako, kako hrvatska SOA ima jednu procjenu sigurnosnih rizika za posjetu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u BiH koja je bila prije par dana, a sasvim drugu za posjetu predsjednika Milanovića. Nije trebalo dugo čekati da mediji iz bh. entiteta Republika Srpska obruše na sigurnosni sistem u BiH koji zanemaruje prijetnju od terorizma i otkazivanje posjete predsjednika Milanovića te to usporede sa napadom na predsjednika Vučića u Srebrenici 2015. godine koji je očito bio insceniran. 

Naime, prema priznanju dvojice policajaca, oni su zajedno sa svojih 18 kolega boravili u Potočarima i nisu bili prijavljeni bosanskohercegovačkoj strani kao osiguranje predsjednika Srbije. Oba su kasnije dobili otkaz zbog odavanja državne tajne jer su medijima rekli da su nelegalno boravili u Potočarima - podsjeća Ahatović. 

On za "dežurne hibridne analitičare u entitetu Republika Srpska ima samo jednu poruku". 

- Institut za ekonomiju i mir (Institute for Economics & Peace – IEP) u izvještaju Globalni indeks terorizma 2020 – Mjerenje utjecaja terorizma po zemljama svijeta za Bosnu i Hercegovinu, kaže da je u njoj zabilježen najveći pad terorističkog utjecaja od svih država svijeta. Bosna i Hercegovina se, prema ovom mjerenju utjecaja terorizma, nalazi na 96. mjestu u svijetu od ukupno 164 zemlje u kojima je mjerenje provedeno. Ovaj izvještaj ne treba da znači da se Bosna i Hercegovina ne treba više aktivno baviti se problemom terorizma, naprotiv treba se još više posvetiti tom problemu i stvarati još sigurnije okruženje, te na taj način održavati permanentan pad utjecaja terorističkih organizacija u BiH. 

U kontekstu zaštite štićenih osoba, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH ima vrhunski tim za VIP pratnju koji je formalno pohvaljen od osiguranja pape Franje tokom njegove posjete BiH, a koji je sigurno najjači sistem osiguranja štićenih osoba na svijetu. Stoga je potpuno jasno da su pisanja medija u manjem bh. entitetu čisti hibridni pamfleti jer su OSA, SIPA i entitetski MUP-ovi nebrojeno puta dokazali da imamo osposobljene policijske i obavještajne strukture koje uz dobru saradnju i koordinaciju mogu da odgovore svakom sigurnosnom izazovu - zaključuje Ahatović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.