open-navfaktor-logo
search
Oglasili se
Agencija iz Beograda prihvatila odgovornost za fotografiju objavljenu na godišnjicu Oluje u Prijedoru
Agencija "Pozitiv" iz Beograda preuzela je punu odgovornost za, kako su rekli, "nenamjernu grešku prilikom izrade multimedijalnog sadržaja" za potrebe obilježavanja 28 godina "Oluje" u petak, 4. augusta, u Prijedoru i uputila izvinjenje svima kojima je time nanesena šteta i bol.
06.08.2023. u 21:03
get url
text

VEZANI TEKST - Ministarstvo iz RS-a priznalo grešku s fotografijom Bošnjakinje iz Žepe, kažu da je angažirana agencija iz Srbije

- Posebno se izvinjavamo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukovodstvu Republike Srpske i Republike Srbije, jer je za ovo kriva isključivo agencija "Pozitiv" i za to preuzimamo punu odgovornost. Naglašavamo da odgovornost za ovu grešku u potpunosti snosi naša agencija. Organizator događaja nije imao nikakve veze s ovom neopreznom greškom, niti je mogao predvidjeti ovu situaciju - navode iz agencije, prenosi N1.

Između ostalog, agencija "Pozitiv" u svom zvaničnom saopćenju je istakla da su u izradi materijala koristili pogrešnu fotografiju te da se radi o ozbiljnom propustu za koji nema opravdanja.

- Ovaj propust nije učinjen s namjerom da bilo koga povrijedimo, omalovažimo ili zlostavljamo, te se nadamo da će svi prihvatiti naše iskreno izvinjenje. Napravili smo veliku grešku i stojimo iza toga, ali to ne može i ne smije da se koristi za dalje smanjenje patnji srpskog naroda - naveli su.

Potom je u saopćenju ponovljeno ono što se moglo čuti prije nekoliko dana i za govornicom u Prijedoru, o etničkom čišćenju Srba tokom Oluje.

VEZANI TEKST - Na Dodikovoj fotografiji iz Prijedora nije Srpkinja protjerana u "Oluji" već Sabina Mujkić iz Žepe

- Izražavamo iskrenu nadu da se naša greška, za koju će odgovorni snositi posljedice, neće zloupotrebljavati kako bi se nastavilo sa minimizacijom bola, tuge i nesreće koji je nanesen Srbima prije 28 godina - saopćili su iz beogradske agencije.

Agencija "Pozitiv" još jednom je izrazila duboko izvinjenje zbog ličnog propusta, prije svega osobama na fotografiji, a onda i svima koje je ona povrijedila.

Podsjetimo, na fotografiji se nalaze bošnjačke izbjeglice iz Žepe koje su evakuisane 1995. godine u Sarajevo pred naletom vojske Republike Srpske koja je počinila genocid u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.