open-navfaktor-logo
search
Rok istječe 24. maja
SDP-ov Hasanović može osigurati dodatni novac za CIK i izbore ako SNSD-ov Amidžić blokira: Želim prvo izanalizirati...
AUTOR: M. R. S.
10.05.2024. u 14:58
get url
text
Muhamed Hasanović
Muhamed Hasanović
FOTO: Muhamed Hasanović/FB
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine dobilo je zahtjev Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine za osiguranje dodatnih oko 4,1 milion KM za provedbu Lokalnih izbora 2024, a rok u kojem novac mora biti osiguran istječe 24. maja.
Ukoliko ministar finansija i trezora Srđan Amidžić (SNSD) ne osigura ovaj novac, to u roku od 24 sata može učiniti njegov zamjenik Muhamed Hasanović (SDP).
Ako je suditi po ranijim Amidžićevim izjavama, on taj novac neće osigurati. A Hasanović, kako je rekao za Faktor, trenutno nema stav.
Hasanović je u četvrtak održao sastanak s članovima CIK-a nakon kojeg je saopćeno da će Ministarstvo pomno analizirati zahtjev za dodatnim sredstvima i očitovati se u zakonom propisanom roku.
Taj rok je, kazao nam je Hasanović, 15 dana od dana raspisivanja izbora i do tada Amidžić treba da se očituje, a ako to ne učini, Hasanović može potpisati 16. dan i to je 24. maj.
Ova mogućnost predviđena je izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine koje je 2022. godine nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Ova mogućnost se odnosi na vrijeme kada je na snazi privremeno finansiranje, što je sada slučaj.
- Sastanak s članovima CIK-a je održan na moju inicijativu jer je CIK dostavio dodatni zahtjev, ali nije detaljno obrazloženje. Oni su na sastanku pojasnili svoj zahtjev i mi ćemo to izanalizirati i dati konačan sud. Ne znam stav ministra. Nemam ni vlastiti stav. Želim prvo da izanaliziram, da vidim ima li zahtjev CIK-a smisla – dodao je Hasanović.
CIK je dodatna sredstva zatražio za provođenje pilot-projekta koji se odnosi na uvođenje novih tehnologija, a nakon što je Schmidt u martu ove godine nametnuo izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
Hasanovića smo pitali šta ako i Amidžić i on ne osiguraju dodatni novac koji je tražio CIK.
- Mi možemo kao Ministarstvo odbiti, dati negativno mišljenje, a CIK može ostati pri zahtjevu i reći da ne može realizirati izbore bez toga. Tražit će se neko rješenje. Pretpostavljam da ćemo izaći ususret, samo je pitanje treba li im četiri miliona KM, možda im trebaju dva miliona KM, možda će biti nekih donacija međunarodnih organizacija. Treba sve vidjeti, poredati, izanalizirati – stava je Hasanović.
No izmjene Zakona o finansiranju institucija iz 2022. godine su prilično striktne i ne daju drugu mogućnost osim da zahtjev bude izvršen. Tako piše, ukoliko ministar finansija i trezora BiH nije u mogućnosti ili neće da izvrši zahtjev CIK-a za finansiranje izbora u propisanom roku, zamjenik ministra će izvršiti takav zahtjev narednog dana po isteku navedenog roka. U slučaju neizvršavanja obaveza, na ministra i zamjenika se primjenjuju kaznene odredbe tog zakona.
CIK je već saopćio da su u planu četiri pilot-projekta kako bi bile provedene izmjene i dopune Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt kada su u pitanju nove tehnologije, te da se tri od ta četiri rade uz podršku donatora.
Za Lokalne izbore 2024, koji će biti održani 6. oktobra, CIK-u su zasad odobrena oko 7,4 miliona KM.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.