open-navfaktor-logo
search
GIKIL
Radnici razočarani odnosom Vlade FBiH se razišli
Ovo je šamar svim radnicima u Federaciji koji se bore za svoja prava, govori Mirsad Imamović
23.11.2018. u 14:14
get url
text

Predstavnike radnika Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL)  niko iz Vlade FBiH u Sarajevu nije primio iako je oko 700 radnika ove kompanije, jutros sa 13 autobusa iz Lukavca stiglo u bh. prijestonicu kako bi tražili da se do daljnjeg produži rad njihove kompanije za koju tvrde da je država većinski vlasnik. Mirsad Imamović, predstavnik radnika kazao je kako je takav odnos šamar svim radnicima  

-  Nakon što su završili sjednicu, nekim sporednim putevima su otišli ministri iz zgrade. Ovo je šamar svim radnicima u Federaciji koji se bore za svoja prava. Ovakav odnos prema nama nismo očekivali - ispričao nam je Imamović.

Podsjećamo, GIKIL je trebalo da realizira 47 projekata iz oblasti zaštite okoliša i time dobije okolinsku dozvolu od Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Međutim, to nije učinjeno i oni zaključno s 15. novembrom nisu dobili okolinsku dozvolu. Nakon toga Federalna uprava za inspekcijske poslove je najavila da su naredne mjere zatvaranje GIKIL-a.

Inače, u ovoj kompaniji uposleno je 1.000 radnika koji upozoravaju da bi zatvaranje GIKIL bilo katastrofa ne samo za zaposlene već i Općinu Lukavac, Tuzlanski kanton...

Podsjećamo danas se o GIKIL-u oglasila Vlada FBiH saopćenjem u kojem stoji da oni nemaju ingerenciju nad ovom kompanijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.