open-navfaktor-logo
search
Nakon napada na povratnike
Dodik odgovorio na pismo premije FBiH: Nikšić izmišlja i podiže tenzije
Ne mogu da vjerujem da je na ovaj način odlučio da usložnjenu situaciju još više usložni, izjavio je predsjednik entiteta RS
AUTOR: Faktor/RTRS
04.05.2024. u 12:29
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik entiteta RS, Milorad Dodik, izjavio je da je tvrdnja federalnog premijera Nermina Nikšića da se u RS-u radi o "sistematskom terorisanju povratnika", izmišljena da bi se podigle tenzije.
Kazao je da Nermin Nikšić na politikantski način pokušava da jednu osjetljivu temu, poput napada na povratnike u Gacku, stavi na teret RS, istakavši da su neprihvatljive kvalifikacije da je riječ o "sistematskom terorisanju povratnika".
- Tvrdnja o nekakvom sistematskom terorisanju je izmišljena kako bi se tenzije podigle. Ne mogu da vjerujem da je na ovaj način odlučio da usložnjenu situaciju još više usložni - izjavio je Dodik.
Dodik je naveo da niko ne spori da postoje određeni incidenti, ali ističe da ih je RS sve riješila i počinioce privela pravdi, osim u Višegradu gdje je pretučena jedna porodica i na kojem organi entiteta RS rade.
Naveo je da želi da se Bošnjaci koji žive u RS osjećaju potpuno sigurno.
- U RS su otkriveni svi napadi na povratnike i činimo sve da obezbijedimo stabilno i bezbjedno okruženje. Svi oni koji počine bilo kakav akt prema ljudima druge vjere i nacije ili iz bilo kog motiva treba da odgovaraju na najstroži način - istakao je Dodik.
On je naveo da je policija RS učinila sve da se obezbijedi takva sigurnost, a da je pitanje šta se dešava u pravosuđu za Nikšića i njegove ljude koji su spremni da prihvate da ovakvo pravosuđe funkcioniše u BiH.
- Imajući u vidu da cijenim Nikšića i njegovu objektivnost veoma sam iznenađen da je dostavio ovako jedno pismo puno krivice na samu RS, a samo jednim dijelom govori da toga ima i u FBiH. Kada bi se uporedilo, vidjelo bi se da postoji u FBiH sve ono što je pokušao da pripiše RS - rekao je Dodik.
Začuđen je, ističe Dodik, da se Nikšić odlučio na jedan pamlet reagujući na događaj u Gacku na kojem policija radi, te ukazao da je objekat bio izolovan, bez prisustva stanovništva i da će teško biti utvrditi.
On je rekao da je ovakvim postupanjem Nikšić značajno zatvorio vrata mogućem dijalogu o mnogim drugim pitanjima, jer se pokazalo da je upravo on politički i etnički motivisan kada takve stvari tvrdi.
Dodik je naveo da se u slučaju Gacka, ako je urađeno iz etnički motivisanih razloga, mora pronaći počinilac i biti kažnjen, ali smatra da ne treba da se prejudicira dok sve ne bude završeno.
- Nikšić je ubrzao i optužio RS na najcrnji mogući način, žao mi je što je to uradio, mislim da smo imali do sada nesumnjivo dobar dijalog na svim pitanjima. Pripisati RS sistematsko terorisanje prevazilazi svaku vrstu ne samo objektivnog pristupa već nas dovodi u pitanje da vidimo na koji način se postupa i šta se želi sa tim uraditi - istakao je Dodik.
Dodik je pozvao policiju RS da pojača mjere sigurnosti u naseljima gdje žive povratnici Bošnjaci ili oni koji su tu živjeli njihove sigurnosti i da se svaki napad se rigorozno kažnjava.
- Zato bi možda bilo dobro da se za takve napade promijeni zakon u RS i to ću predložiti da se uvedu rigoroznije kazne za takva djela, pogotovo ona koja su motivisana na etničkoj osnovi. Mi ćemo to uraditi i mi ćemo pokazati da to možemo - kazao je Dodik, prenosi RTRS.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.