open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
ZZO HNK: Cijena zamjene papirnate zdravstvene knjižice elektronskom ostaje jedna KM
Papirnate zdravstvene knjižice imaju istu vrijednost kako i elektronske, s tim da elektronske imaju niz pogodnosti u smislu jednostavnijeg pristupa zdravstvenoj zaštiti
30.05.2019. u 18:40
get url
text

Cijena i rokovi za zamjenu papirnatih zdravstvenih knjižica za elektronske neće se mijenjati, poručili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, zbog niza upita osiguranika pristiglih nakon dezinformacija da se od 1. juna povećava cijena. Tvrde kako ne postoji rok za zamjenu papirnatih zdravstvenih knjižica za elektronske, kao i da cijena zamjene ostaje jedna KM.

-Papirnate zdravstvene knjižice imaju istu vrijednost kako i elektronske, s tim da elektronske imaju niz pogodnosti u smislu jednostavnijeg pristupa zdravstvenoj zaštiti - istaknuli su.

Također, zbog velikih gužvi na svim šalterima područnih ureda Zavoda osiguranike mole za razumijevanje i strpljenje, jer već postojeće vrijede do daljnjeg.     

Podsjetimo, zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene knjižice može podnijeti svaki osiguranik u jednom od područnih Zavoda u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozor/Rami, Stocu, Neumu, Ravnom, Čapljini i Čitluku. Po dolasku u područni Zavod osiguranik će popuniti zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene knjižice i platiti naknadu od 1 KM za izdavanje iste. Elektronska zdravstvene knjižica biti će izrađena u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Izrađenu elektronsku zdravstvenu knjižicu osiguranik će moći preuzeti u istom područnom Zavodu u kojem je i podnio zahtjev za izdavanje, a prilikom preuzimanja iste osiguranik je dužan donijeti papirnatu zdravstvenu knjižicu koju već posjeduje radi poništenja.

Elektronskom zdravstvenom knjižicom osiguranici dobivaju i elektronske premije osiguranja (markice) i elektronsku ovjeru zdravstvene knjižice koja zamjenjuje dosadašnji način ovjere po kojem su osiguranici trebali doći u područni Zavod kako bi ovjerili zdravstvenu knjižicu i temeljem iste ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava Zavoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.