Mali trikovi

Zvuči suludo, ali je korisno: Zašto trebate ostaviti kovanicu u frižideru prije odlaska na odmor

Objavljeno: 28.06.2019. u 11:10

Kako biste bili sigurni šta se dešavalo dok vas nije bilo, napunite čašu s vodom prije nego krenete na odmor

Bilo da idete na godišnji odmor ili na poslovni put u trajanju od nekoliko dana, moglo bi vas zanimati da li je u vašem domu nestajalo struje dok niste bili tu. Naročito bi vas ovo moglo znaimati ukoliko ostavljate hranu u frižideru koju namjeravati jesti i kad se vratite.

Kako biste bili sigurni šta se dešavalo dok vas nije bilo, napunite čašu s vodom prije nego krenete. Kada se voda zaledi, stavite kovanicu na led. Kad se vratite kući, provjerite šta se desilo.

Vjerovatno ste već shvatili u čemu je štos, ali da ipak pojasnimo. Ukoliko ste zatekli novčić na dnu čaše, onda je sigurno u vašem domu nestalo struje i nije je bilo dovoljno dugo čim se led potpuno otopio i novčić pao na dnu čaše. U tom slučaju vaša hrana se također potpuno odledila i bila je dovoljno dugo izložena sobnoj temperaturi, pa ne bi bilo pametno da je konzumirate. U tom slučaju sve što je bilo u frižideru najbolje bi bilo da bacite, jer se, ukoliko je novčić na dnu čaše, sve već jednom odmrznulo i ponovo zamrznulo kada je nastavljeno napajanje električnom energijom vašeg doma.

Ukoliko je novčić negdje na sredini čaše, to znači da je nestanak struje bio relativno kratkotrajan. Ukoliko je novčić na površini čaše s ledom, to znači da u vašem domu nije došlo do prekida napajanja električnom energijom i da je hrana koju ste ostavili u frižideru vjerovatno i dalje sigurna za konzumiranje.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije