open-navfaktor-logo
search
Falsifikovanje rezultata
Zvornik: U bošnjačkom selu Klisa pobijedili Dodik i Cvijanović, podnesena krivična prijava
Mještani sela Klisa u Zvorniku podnijeli krivičnu prijavu protiv biračkog odbora i posmatrača u Klisu zbog falsifikovanih i lažnih izbornih rezultata prema kojima su Milorad Dodik i Željka Cvijanović odnijeli pobjedu u selu sa apsolutno bošnjačkim stanoviništvom.
05.10.2022. u 14:46
get url
text

Naime, kako mještani tvrde, ovo je povratničko selo sa stopostotnim bošnjačkim stanovništvom gdje živi pedesetak stanovnika koji imaju pravo glasa na izborima, dok je prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine na biračko mjesto Klisa (083B049, Dom mladih Klisa) njih 197 izašlo na izbore, navodeći da je ukupan broj mogućih birača na tom biračkom mjestu 230.

Dalje u izvještaju CIK-a stoji da je Milorad Dodik u ovom selu osvojio najveći broj glasova (103) za predsjednika Republike Srpske, dok je Željka Cvijanović pobijedila sa 133 glasa za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zbog, kako kažu, očiglednih malverzacija, mještani Klisa su 4.10.2022. godine protestovali ispred Gradske uprave Zvornik gdje je smještena i Gradska izborna komisija ovog grada.

- Nekih 25-30 mještana Klise su došli ispred prostorija Gradske uprave Zvornik. Podnijeli su prijavu na bazi toga da je u Klisi izašlo više birača nego što je realno da ih boravi na području te mjesne zajednice. S obzirom na to da izvor iz CIK-a je jedini mjerodavan da pokaže da li je to tako ili nije, prijava je proslijeđena njima. Mi smo mještane uputili da kontaktiraju CIK, ali i da protiv osoba za koje sumnjaju da su izvršili te nepravilnosti podnesu krivičnu prijavu PU Zvornik. Nikakvih neprijatnosti nije bilo. Mještani su bili jako korektni, obavili su s nama razgovor, a potom su otišli u PU Zvornik - kazali su za Faktor iz Gradske uprave Zvornik.

Kako su nam kazali iz PU Zvornik, prijavu je podnijela jedna osoba u prisustvu ostalih mještana te je o svemu obaviješteno Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini.

- Policijskoj stanici Zvornik je 4.10.2022. godine osoba S. A. sa grupom građana iz naselja Klisa prijavila Birački odbor Dom mladih Klisa i posmatrače da su na dan izbora 2.10.2022. godine falsifikovali i lažirali izborne rezultate. Policijski službenici Policijske uprave Zvornik poduzimaju sve mjere i radnje u skladu sa zakonom. O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina – saopćila je Danijela Madžaravić, glasnogovornica PU Zvornik.

Klisa je mjesto apsolutno nastanjeno Bošnjacima, u kome je rijetko koji muškarac preživio 1. juni 1992. godine kada je iz tog i nekoliko susjednih sela zarobljeno i ubijeno oko 700 Bošnjaka.

- Nema toga ko će nas zaustaviti u ostvarenju pravde u ovom slučaju. Oni koji su falsifikovali izborne rezultate u našem selu, morat će se suočiti sa zakonom - kazao je za Politicki.ba, neposredno nakon što je sa svojim komšijama napustio prostorije zvorničkog  MUP-a, lokalni imam iz Klise Senaid ef. Alić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.