open-navfaktor-logo
search
Procedure
Zvizdić za Faktor: Sutra ćemo na Kolegiju dogovoriti dinamiku Tegeltijinog imenovanja
Tegeltija je, podsjećanja radi, već prošao sigurnosne provjere kod nadležnih institucija i policijskih agencija, ali na njegovo potvrđivanje u Zastupničkom domu ćemo, zbog postojanja jasno propisanih procedura, još pričekati
19.11.2019. u 17:12
get url
text

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine jednoglasno donijelo odluku o usvajanju Programa reformi BiH i imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, dalja procedura ka finaliziranju procesa formiranja državne izvršne vlasti je u rukama Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tegeltija je, podsjećanja radi, već prošao sigurnosne provjere kod nadležnih institucija i policijskih agencija, ali na njegovo potvrđivanje u Zastupničkom domu ćemo, zbog postojanja jasno propisanih procedura, još pričekati.

- Sutra ćemo u 15.00 sati imati sjednicu Kolegija, pa ćemo dogovoriti dinamiku za potvrđivanje mandatara i imenovanje novog Vijeća ministara BiH – kazao je za Faktor predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić.

Pitanje Tegeltijinog imenovanja prelazi u ruke Komisije za pripremu vijeća ministara BiH, koja je već formirana i kojoj je Predsjedništvo BiH dužno dostaviti prijedlog. Komisija ima rok od tri dana da Zastupničkom domu da preporuku za potvrđivanje mandatara. Zastupnički dom je dužan izjasniti se o prijedlogu u roku od tri dana od dostavljanja preporuke iz Komisije.

Nakon potvrđivanja Tegeltijinog imenovanja, on je dužan imenovati ministre i zamjenike ministra, te tražiti od Zastupničkog doma potvrdu njihovog imenovanja u roku od 35 dana.

U skladu sa odlukom koju je Predsjedništvo BiH danas usvojilo, Program reformi BiH će posredstvom Misije BiH u NATO-u biti dostavljen u sjedište Alijanse u Briselu dan nakon potvrđivanja Tegeltijinog imenovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.