open-navfaktor-logo
search
O samitu, novoj vlasti...
Zvizdić: U oktobru očekujemo pozitivne signale za BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon povratka sa Samita premijera zapadnog Balkana (WB6+EU8) koji je održan u Poljskoj, održao je konferenciju za medije 
06.07.2019. u 15:03
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić kazao je da je samit bio izuzetno konstruktivan.

- Razgovaralo se o svim temama vezanim za budućnost zapadnog Balkana, jačanje procesa regionalne saradnje, povjerenja, ali i o problemima, CEFTA-i, jednostrano uvedenim kosovskim taksama i daljim projektima i perspektivima agende povezivanja koja je u prošlih 5-6 godina dala dobre rezultate - BiH je dosad dobila 180 miliona eura, a na ovom samitu 96,8 miliona eura granta, čime je otvoreno novih 25.000 radnih mjesta – naveo je Zvizdić.

Dodao je da je BiH dobila više od 50 posto ukupnog granta, a najviše za infrastrukturne projekte.

- To su prije svega izuzetno važne dionice i panevropski koridor 5C, koji će spojiti BiH sa srednjom Evropom. Odobreno je i nekoliko deklaracija, o priznavanju akademskih kvalifikacija, o Romima i memorandum o uspostavi međunarodnog Instituta za održive tehnologije jugoistočne Evrope – kazao je Zvizdić.

Najvažnije je, dodao je, da je još jednom potvrđena evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana, bez obzira na prioritizaciju slijeda koraka koju su napravile neke zemlje.

Zaključio je da su poruke sa samita u Poznanu bile vrlo pozitivne, ne samo za BiH, već i za prostor zapadnog Balkana.

- Nova poglavlja otvaraju i druge zemlje. Očekujemo te pozitivne signale u oktobru i ako BiH uspije izvršiti određene elemente iz Akcionog plana, sasvim sigurno se može nadati i očekivati kandidatski status - istakao je Zvizdić.

Naglasio je i da kandidatski status BiH nije uvjetovan formiranjem Vijeća ministara, ali i da za odgovor o mandataru novog saziva Vijeća ministara ''treba pitati predsjedavajućeg i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine''.

- Više puta smo razgovarali o toj temi, kada svi govore o formiranju Vijeća ministara da se prije svega misli na procedure o poštivanju Ustava. Mi čekamo da Predsjedništvo imenuje mandatara i od tog trenutka, kako je zakonom propisano, za 35 dana ćemo imati novo Vijeće ministara. Kada će to biti, morate pitati predsjedavajućeg i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine - rekao je Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.