open-navfaktor-logo
search
U posjeti HNK
Zvizdić: SKB Mostar nije bolnica samo za Hrvate, već sve građane
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić boravio je danas u Hercegovačko-neretvanskom kantonu , jednom od najpogođenijih kantona za vrijeme pandemije koronavirusa.
21.04.2020. u 16:22
get url
text

Zvizdić je obišao neke od zdravstvenih ustanova, koje su na prvoj liniji u ovoj borbi. Cilj dolaska, kako je kazao, jeste uvjeriti se u ravnopravan i pravičan rad Vlade HNK prema svim zdravstvenim ustanovama u HNK.

Osim što je sagledao stanje uručio je i donaciju za Kantonalnu bolnicu "Dr. Safet Mujić" u Mostaru, Domu zdravlja Stari grad, kao i domovima zdravlja u Konjicu, Jablanici i Stocu. Istaknuo je da je izuzetno važno da organi izvršne vlasti u vremenu pandemije imaju solidaran i pravičan pristup zdravstvenim ustanovama u cijeloj zemlji, pa tako i u HNK-a.

{$galerijaFotografija}

- Razgovarali smo o trenutnim ekonomskim posljedicama izazvanim pandemijom koronavirusa kao i narednim aktivnosti koje je bitno provesti, kako bi se ekonomija na neki način oporavila, pogotovo u Mostaru i Hercegovini, obzirom da je najviše pogođen turizam od kojeg živi značajan broj ljudi u ovom dijelu zemlje. Otvaraju se neke nove mogućnosti, pogotovo u oblasti poljoprivrede. U tom smislu izvrši organi, posebno sa nivoa HNK i Federacije, moraju biti aktivni - kazao je Zvizdić.

Razgovaralo se i o načinu na koji se mogu plasirati sredstva iz stabilizacijskih fondova Razvojne banke, dodao je Zvizdić, koja će pomoći očuvanju radnih mjesta i obnovi privrednih tokova.

U jednom od razgovora dotaknuo se i nedavnih požari koji su pogodili Hercegovinu.

- Ti požari su potpuno evidentno izazvani ljudskom nepažnjom, namjerno ili ne, i to moraju ispitati istražni organi i počinitelje privesti pravdi. Civilna zaštita mora nabaviti sredstva za brzo i efikasno gašenje požara koji će biti stacionirani na Aerodromu u Mostaru, obzirom da se svake godine ponavlja ista stvar - istaknuo je Zvizdić, dodavši kako mu je plan dobivene informacije plasirati onim institucijama koje u ovom trenutku mogu pomoći svim građanima u HNK.

Na pitanje medija, zbog čega kadrovi iz SDA u Vijeću ministara nisu glasali za kredit MMF-a, kazao je kako nije upućen u detalje.

- Moguće je da su u međuvremenu promijenjeni principi i metode kojim se prihvata, plasira, i vrlo jasna pravila igre kako se otplaćuje, ovakav kredit. Vjerujem da postoje opravdani razlozi - kazao je, dodajući i da se ni po koju cijenu ne smije dozvoliti da ovaj kredit propadne.

- Kredit je bazna osnova za formiranje stabilizacijskog fonda, to su temeljna sredstva na koje u ovom trenutku mogu računati privrednici , oni kojima je zabranjen rad, koji u ovom trenutku ne mogu učestvovati u ekonomskom životu Federacije. Siguran sam da će se nedoumice brzo otkloniti, ako ih ima, i da će kredit biti operativan- naglasio je.

Tvrdi kako je zagovornik redovnih zasjedanja parlamenata, jer za to bez obzira na pandemiju, postoje kapaciteti.

- Moramo raditi jer postoji potreba brzog donošenja zakona. Zagovornik sam smanjenja plata, posebno onima koji imaju visoke dohotke. Nisam zagovornik smanjenja policajcima, vojnicima i službenicima čije su plate male u odnosu na kantonalne funkcionere - naglasio je. Istaknuo je i tao kako je problem što u ovom trenutku Budžet nije u proceduri.

-  Bez budžeta institucija ne možemo računati na ozbiljnu finansijsku pomoć iz vana. Unutar budžeta ima prostora za kresanje izdataka koji su izdvajani na luksuz. Javni sektor mora podnijeti teret krize isto kao i realni. To je sistem spojenih posuda - pojasnio je.

Kazao je i to da Sveučilišna klinička bolnica nije ustanova samo za građane hrvatske nacionalnosti, već za sve stanovnike ovog Kantona, pa i cijele BiH.

 -Hrvatska je bespotrebno jednostrano uputila finasijsku pomoć samo jednoj ustanovi u HNK. To nije ispravan put niti dobar način. Takva percepcija je pogrešna. Ne smijemo, pogotovo u ovom trenutku, dijeliti ljude po etničkoj, nacionalnoj ili bilo kakvoj raspodjeli. Pogođeni su jednako svi. Svi smo na istom brodu i stoga moramo pojačati nivo društvene jednakosti i solidarnosti u cijeloj državi - poručio je Zvizdić.

Direktor Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić“ Zlatko Guzin rekao je kako je Denis Zvizdić stari prijatelj ove ustanove, u kojem svo ovo vrijeme imaju znatnu podršku.

Na sastanku ga je obavijestio o načinu rada u vremenu pandemije, ali i o drugim planovima.

Zvizdić u HNK, 21.04.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.