open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Zvizdić sa Sattlerom: Ostajemo pouzdan partner u promoviranju evropskog puta
Razgovarali su i o migrantskoj situaciji u BiH
25.09.2019. u 15:05
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas novoimenovanog specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu i šefa Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadora Johanna Sattlera. 

Poželio mu je dobrodošlicu i iskazao zadovoljstvo što će Bosna i Hercegovina u narednom periodu na čelu najznačajnije međunarodne institucije u BiH imati vrsnog poznavaoca regiona zapadnog Balkana. Rekao je da je Bosna i Hercegovina posvećena evropskom i NATO putu i da dalja integracija Bosne i Hercegovine u najznačajniju ekonomsku i socijalnu Uniju na globalnom nivou, neupitna i konzistentna. 

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su tokom ovog mandata, evropske integracije postavljene i kontinuirano promovirane kao jedan od najznačajnih ciljeva i prioriteta ovog Vijeća ministara. On je izrazio zadovoljstvo da i prioriteti koje je u svom prvom obraćanju naveo ambasador Sattler, a to je vladavina prava i jačanje nezavisnosti pravosuđa, socio-ekonomske reforme i daljnja reforma javne uprave, koincidiraju s prioritetima na kojima je ovo Vijeće ministara radilo protekle četiri i po godine. 

Razgovarali su i o migrantskoj situaciji u BiH i tom prilikom, predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci koju je Evropska unija u proteklom periodu pružila Bosni i Hercegovini u ovom segmentu i informisao ga o jučer održanom radno-konsultativnom sastanaku članova Vijeća ministara BiH s direktorima nadležnih državnih sigurnosno-obavještajnih i policijskih agencija na kojem se razmatralo trenutno stanje. 

-Mi ostajemo pouzdan partner u promoviranju evropskog puta i ispunjenju svih zadaća koje su pred Bosnom i Hercegovinom - rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić. 

Ambasador Johann Sattler šef je Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini od 1. septembra ove godine, saoćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.