Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu delegaciju Savezne Republike Njemačke koju je predvodio član Bundestaga i pralamentarni državni sekretar Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Stephan Mayer.

Delegacija je u Bosnu i Hercegovinu došla po nalogu savezne kancelarke Angele Merkel. 

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao članove delegacije s aktuelnom situacijom i postojećim aspektima migrantske krize. Istaknuo je važnost ravnomjernog raspoređivanja migranata na cjelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine s ciljem da se smanji pritisak, prvenstveno na području Unsko-sanskog kantona, te ukazao na potrebu jačanja istočne granice Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je istaknuo i značaj potpisivanja sporazuma s Forntexom i na činjenicu da BiH nema kapacitete da bude centar i sabiralište migranata na zapadnom Balkanu. 

Sastanku su prisustvovali član Bundestaga i bivši savezni ministar Christian Schmidt, bivši savezni ministar i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling, rukovoditeljica Odjela za politiku migracija i izbjeglica Britta Behrendt, predsjednik organizacije Technisches Hilfswerk Albrecht Broemme, dr. Christian Konow iz Ureda kancelarke Angele Merkel i ambasadorica SR Njemačke u BiH Margret Uebber, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pitanje povećanog priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu pitanje je cijele zemlje, a nikako jednog od entiteta i nikome nije u interesu da dođe do eskalacije situacije kada je priliv migranata u pitanju, kazao je danas u Sarajevu bivši savezni ministar i član Komisije za zemlje zapadnog Balkana pri Bundestagu Christian Schmidt koji je predvodio delegaciju iz Njemačke.

FOTO: FENA 

Delegacija se tokom posjete BiH susrela s nadležnima bh. dužnosnicima s kojima su razgovarali o situaciji u BiH kada je u pitanju migrantska kriza.

Napomenuo je da je BiH za Njemačku zemlja koja je na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a traži se put ka članstvu u NATO-u zbog čega smatra da BiH ima pravo koristi zajednička iskustva Evrope u cilju doprinosa rješenju tog problema.

S članovima Predsjedništva BiH te predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac razgovarali su o situaciji u kojoj se BiH nalazi te su podijelili njihove ideje za rješenje pitanja povećanog priliva migranata.

Njemačka je spremna da podrži BiH, ali Schmidt naglašava da se traži rješenje za migrante koje prolaze kroz BiH i to na način da se njihov broj smanji, a da oni koji dolaze tu budu zbrinuti na human način.

Izrazio je nadu da će uskoro doći do usaglašavanja stavova unutar Predsjedništva BiH posebno kada je u pitanju saradnja s Evropskom unijom i FRONTEX-om te se čeka dogovor kako bi se mogla dati podrška BiH, konkretno kazavši da se čeka da to uradi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Čvrsto stojimo iza toga da je BiH zemlja koja ide na putu približavanja ka EU, ali tražimo od odgovornih da sarađuju i da usklade stavove. Ponudili smo finansijsku i kadrovsku pomoć, ali čekamo konkretan spisak potreba od BiH - podvukao je Schmidt.

Parlamentarni državni sekretar u Saveznom ministra unutrašnjih poslova Njemačke Stephan Mayer, koji je također bio u delegaciji iz Njemačke, istaknuo je da su BiH i EU u jednoj zajednici koja dijeli istu sudbinu posebno kada se radi o ovoj situaciji.

- BiH nije mjesto gdje se može okončati migrantska kriza, ali s druge strane mislimo da je odgovornost na političarima. Mi želimo da vodimo konstruktivne razgovore i konstruktivnu saradnju koja se zasniva na povjerenju kako bi se stvorili humani uvjeti za migrante u zemlji te da se pomogne u borbi protiv ilegalne migracije - stava je Mayer.

Članovi njemačke delegacije kažu da su obradovani što su na sastancima uvidjeli da postoji namjera zatvaranja kampa Vučjak kod Bihaća te da se namjeravaju naći druge lokacije, ali zahtijevaju da dođe do fer i solidarnog opterećenja i preuzimanja obaveza u cijeloj zemlji.

Najavili su da neće ostaviti BiH samu u savladavanju ove epohalne krize, kako su je nazvali, te su dodali da su tokom radnih sastanaka ponudili konkretnu pomoć od njemačke civilne zaštite koja može biti od pomoći te pružati podršku u formiranju novih lokacija alternativnih smještaja.

Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling, koji je također bio u ovoj delegaciji, potvrdio je da je odnos između Njemačke i BiH uvijek bio poseban jer je ta zemlja uvijek bila uz BiH i zemlje zapadnog Balkana, ocjenjujući da bi put BiH ka EU trebao ići brže nego je to sada slučaj.

Izrazio je nadu da će situacija u vezi pitanja migranata doprinijeti većem zajedništvu u BiH i tu misleći na oba entiteta kako bi se učvrstili odnosi jer bez državnog nivoa nije moguće riješiti ovu krizu.

Kako je zaključeno, članovi delegacije nadaju se da imovinsko-pravni odnosi neće biti prepreka otvaranju novih prihvatnih kampova kako bi i Njemačka mogla pružiti konkretnu pomoć.