Srijeda, 15.07.2020.

Koridor 5C

Zvizdić obišao gradilište mosta Svilaj: Završetak radova do kraja godine

Zvizdić je rekao da je ovo jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji je višeznačno važan za Bosnu i Hercegovinu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetio je danas gradilište mosta Svilaj na rijeci Savi koji na panevropskom koridoru 5c spaja Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Zvizdić je rekao da je ovo jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji je višeznačno važan za Bosnu i Hercegovinu.

- To je objekat koji nas spaja s Hrvatskom i u konačnici to će biti jedan od najvažnijih objekata na koridoru 5C koji je za BiH značajan s regionalnog i ekonomskog stajališta i koji će spojiti Evropu s BiH i Sarajevom te Sarajevo s Pločama. Performanse mosta koji je dug 640 metara i širok 29 metara sa tri kolovozne trake govore o ozbiljnosti projekta i on predstavlja volju i namjeru razvijanja ekonomskih i dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom i jačanje širenja saobraćajne infrastrukture kao baze za unapređenje privrednog i ekonomskog života - istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dodao je da se vrlo brzo očekuju i značajniji radovi na mostu kod Gradiške koji će predstavljati bitan infrastrukturni projekat važan za privredu, ekonomski razvoj, razmjenu i protok roba, kapitala i ljudi.

Naglasio je da je riječ o ukupnoj strategiji koju ima Bosna i Hercegovina u smislu infrastrukturnog razvoja i kreiranja razvoja graničnih prijelaza koji će imati infrastrukturu usklađenu s evropskim standardima.

- Ovaj objekat je važan i za Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu, a važan je i zbog kredibiliteta naše zemlje u odnosima sa Evropskom unijom - rekao je Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da će most Svilaj biti završen i stavljen u promet do kraja godine.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh