open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Zvizdić o Macronovoj izjavi: BiH nikome nije prijetnja
Iz BiH na strana ratišta nije otišlo niti manje, niti više građana nego iz bilo koje države regiona Zapadnog Balkana ili Evrope, poručio je Zvizdić
08.11.2019. u 15:12
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić reagirao je na izjavu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, koji je kazao da je BiH tempirana bomba zbog povratka ratnika ISIL-a. Zvizdićevu reakciju prenosimo u cijelosti: 

Prema relevantnim informacijama međunarodnih institucija i agencija, u konačnici i prema posljednjim izvještajima State Departmenta i drugih obavještajnih agencija, vrlo jasno je konstatirano da je Bosna i Hercegovina napravila značajan progres u borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma. Zaustavljen je odlazak građana Bosne i Hercegovine na strana ratišta i, u konačnici, bilo koji građanin Bosne i Hercegovine nije učestvovao u bilo kojem terorističkom aktu u Evropi ili bilo gdje drugdje u svijetu. To govori o našoj ozbiljnoj posvećenosti borbi protiv terorizma, a što je rezultiralo i vrlo jasnom konstatacijom u izvještajima relevantnih institucija i agencija koje govore da je BiH vrlo kredibilan partner u borbi protiv terorizma i partner u globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL-a.

Ostajemo vrlo posvećeni borbi protiv globalne pošasti. Iz BiH na strana ratišta nije otišlo niti manje, niti više građana nego iz bilo koje države regiona Zapadnog Balkana ili Evrope i zbog toga Bosna i Hercegovina nije i neće biti bilo kakva prijetnja.

Smatram da podatke o pitanjima terorizma sve države treba da dobiju direktno od ovlaštenih institucija i agencija iz BiH, jer samo to su pravi i relevantni fakti, odnosno pravi podaci koji mogu biti provjereni. Informacije nikako ne treba uzimati od onih koji su nedobronamjerno orijentirani ka Bosni i Hercegovini i koji takvim izjavama nanose nemjerljivu štetu međunarodnom ugledu i kredibilitetu Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u fazi i evropskih i NATO integracija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.