open-navfaktor-logo
search
Sastanak premijera
Zvizdić na skupu u Pragu: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu
Zvizdić je rekao da sve zemlje Višegradske grupe i Zapadnog Balkana trebaju težiti ka jačanju međusobne političke, ekonomske, društvene i kulturne saradnje, kako bi jedni drugima bili iskreni oslonac u procesu evropskih integracija
12.09.2019. u 16:03
get url
text
Denis Zvizdić na skupu u Pragu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Pragu sastanku premijera Višegradske grupe i Zapadnog Balkana. Domaćin sastanka je bio premijer Češke Andrej Babiš.

Pored premijera Višegradske grupe, sastanku su prisustvovali i premijeri Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije.

Na početku obraćanja, Zvizdić je ponovio u više navrata iskazani stav da evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu i da je politika proširenja zajednički nazivnik i jedini garant osiguranja stabilnosti, vladavine prava i ekonomskog prosperiteta za BiH i regiju Zapadnog Balkana. U tom smislu izrazio je zadovoljstvo da predloženi kandidat za poziciju komesara za proširenje dolazi iz zemlje koja je članica Višegradske grupe, a koja je oduvijek podržavala integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU).

{$galerijaFotografija}

Zvizdić je rekao da sve zemlje Višegradske grupe i Zapadnog Balkana trebaju težiti ka jačanju međusobne političke, ekonomske, društvene i kulturne saradnje, kako bi jedni drugima bili iskreni oslonac u procesu evropskih integracija.

- Samo puna integracija Zapadnog Balkana u EU služi najboljem interesu kontinenta. Neophodno je zadržati zamah proširenja i trajnu predanost provođenju reformi čiji je cilj preuzimanje pravne stečevine i dosezanje standarda EU, uz kontinuirano jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, kao i načelu vlastitih zaslugа - rekao je tokom obraćanja Zvizdić.

Govorio je i o osnovnim preduvjetima za prevazilaženje problema na Zapadnom Balkanu i rekao da su to politička saradnja, volja za dijalogom, jačanje vladavine zakona, stabilnost i ekonomske reforme.

- Daljnja izgradnja transportne, energetske i digitalne infrastrukture, kao i unapređenje ukupne povezanosti na Zapadnom Balkanu, kao i Zapadnog Balkana s EU-om, predstavljaju ključni faktor za razvoj i zapošljavanje i sasvim sigurno će donijeti direktnu korist regionalnim ekonomijama i građanima. Stalna saradnja i povezanost zemalja Zapadnog Balkana trebaju biti prioritet svih vlada, a saradnja i podsticanje dobrih međusobnih odnosa u regiji trebaju biti najbolji put za uspostavljanje povjerenja. Samo zajedničkim djelovanjem i prihvatanjem činjenice da je zajedničko tržište Zapadnog Balkana privlačnije ako nije podijeljeno nacionalnim granicama, otvorit ćemo puteve prema daljnjem podsticanju za domaće i uspješnom privlačenju stranih investicija - istaknuo je Zvizdić.

U svom izlaganju se osvrnuo i na pitanje migrantske krize, pri čemu je istaknuo legalan i human odnos koji institucije BiH imaju u vezi s ovim pitanjem, ali i jasan stav da BiH neće biti sabiralište migranata na Zapadnom Balkanu i da u tom smislu očekuje pomoć EU u rješavanju pitanja ilegalnih migranata.

Sastanak premijera Višegradske grupe i premijera Zapadnog Balkana je održan u Praškom dvorcu, koji je jedan od najvećih dvoraca na svijetu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u Pragu, 12. septembar 2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.